"Ziua Antti", un eveniment dedicat fermierilor. Sistemul de uscare şi depozitare a cerealelor prezentat la Peciu Nou - GALERIE FOTO

"Ziua Antti", un eveniment dedicat fermierilor. Sistemul de uscare şi depozitare a cerealelor prezentat la Peciu Nou - GALERIE FOTO

„Ziua Antti”, eveniment dedicat fermierilor prin care compania finlandeză Antti Teollisuus s-a prezentat în faţa acestora cu un sistem de condiţionare şi depozitare a cerealelor format din uscătorul mobil Antti Wagon C410 şi patru silozuri cu bază conică având o capacitate de depozitare totală de 2.000 de tone instalate, s-a bucurat, vineri, de prezenţa agricultorilor din vestul ţării şi a unor profesori reputaţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”.

Nu a lipsit nici domnul Jouni Virtaniemi, directorul comercial al Antti Teollisuus, venit special din Finlanda pentru evenimentul ce s-a desfăşurat la Peciu Nou.

Jouni Virtaniemi – directorul comercial al companiei Antti Teollisuus

Beneficiarul echipamentelor menţionate este domnul Marius Mureşan, în ferma sa fiind organizată prima ediţie a „Zilei Antti”.

Managerul zonal Dorin Berke le-a prezentat fermierilor prezenţi la eveniment sistemul menţionat şi a răspuns la întrebările acestora.

Dorin Berke – manager zonal al companiei Antti Teollisuus

Despre importanţa uscării cerealelor a vorbit domnul profesor Sorin Tiberiu Bungescu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, un specialist în tehnologii agricole.

Piaţa din România a răspuns pozitiv la echipamentele noastre. Este o ţară care dispune de o zonă întinsă de terenuri agricole şi se impune, aşadar, uscarea unor cantităţi mari de cereale. Ne adresăm în mod special fermierilor care deţin suprafeţe de cultivat între 500 şi 2.000 de hectare. Ei au, cu siguranţă, nevoie de un uscător de cereale. Echipamentul instalat la ferma din Peciu Nou este foarte potrivit pentru piaţa din România. Finlanda este cea mai mare piaţă în care ne vindem echipamentele, suntem prezenţi acolo de aproape şapte decenii. Exporturile au început în anii ’70, iar principalele ţări din afara Finlandei în care ne vindem produsele sunt Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Rusia şi Kazahstan. România este o verigă potrivită pentru grupul nostru ţintă, există mult potenţial de creştere în această ţară. Pentru o afacere de succes, fermierii trebuie să usuce cerealele, este partea finală a întregului proces şi este totodată vitală pentru obţinerea unui profit mai mare.

Jouni Virtaniemi – directorul comercial al companiei Antti Teollisuus

La Peciu Nou avem un sistem de condiţionare şi depozitare a cerealelor format dintr-un uscător mobil cu o capacitate de 41 de metri cubi. Uscarea este undeva la 15 tone pe oră, în cazul în care reducem şase procente de umiditate, şi fac această estimare întrucât nu am apucat să pornim uscătorul, nu am avut timp să-l testăm în condiţiile de uscare pentru porumb. Depozitarea cerealelor se va face în silozuri cu bază conică, acestea având o capacitate de 500 de tone fiecare şi o capacitate totală de 2.000 de tone. Avem o plajă destul de mare de uscătoare mobile – 25 de metri cubi, 31 de metri cubi, 36 de metri cubi şi 41 de metri cubi. Arzătoarele acestor uscătoare pornesc de la 300 de kilowaţi putere pe oră şi ajung până la 1.500 de kilowaţi pe oră. Arzătoarele funcţionează atât pe ulei, motorină, cât şi pe gaz metan sau GPL. Iar bioarzătoarele funcţionează pe combustibil bio. Suntem prezenţi de patru ani pe piaţa din România, în fiecare an am avut o creştere substanţială, pe care sperăm să o păstrăm. Echipamentele sunt din ce în ce mai bine primite de fermierii români. Pentru România avem un model special de uscător de cereale, este cel instalat la ferma din Peciu Nou şi prezentat fermierilor la Ziua Antti. A fost gândit şi conceput special în Finlanda pentru nevoia de uscare a porumbului la temperaturile din România.

Dorin Berke – manager zonal al companiei Antti Teollisuus

În urmă cu doi ani am avut ocazia să văd un uscător Antti la o fermă din Lovrin şi m-a impresionat mai ales datorită faptului că era automatizat. La ora actuală, cam zece la sută din producţiile obţinute pe plan mondial se pierd. Asta înseamnă 20 de miliarde de dolari, cu aceste seminţe am putea să hrănim cam 900 de milioane de oameni. Pentru a reduce acest procent, putem investi în tehnică performantă, iar aici mă gândesc în primul rând la uscătoare. Foarte multe seminţe se pierd din cauza faptului că nu sunt uscate la o anumită valoare a umidităţii. Sunt doi parametri foarte importanţi când ne gândim la uscătoare – temperatura şi umiditatea. Aceşti parametri trebuie urmăriţi în fiecare secundă. După ce am văzut uscătoarele Antti în urmă cu doi ani m-am gândit că ar fi bine să le studiem. Un student de-al meu şi-a ales la proiectul de diplomă uscătoarele produse de compania Antti şi a putut să le analizeze. Uscătorul instalat la Peciu Nou dispune de doi senzori performanţi, unul pentru temperatură şi altul pentru umiditate, care urmăresc aceşti parametri în fiecare milisecundă. Este important să menţinem constante temperatura şi umiditatea pe parcursul uscării cerealelor. Am fost impresionat de fabrica din Finlanda, conducerea de acolo a hotărât ca universitatea noastră să fie dotată cu un uscător Antti, acesta va fi adus în următoarea perioadă astfel încât studenţii noştri să înveţe pe uscătoare de ultimă generaţie. La universitatea noastră, cam 80 la sută dintre studenţi sunt copii de fermieri, un lucru foarte bun, procentul a crescut foarte mult în ultimul timp. În urmă cu cinci-şase ani, 40-50 la sută dintre studenţii noştri erau copii de femieri. Ne gândim la viitorii fermieri, iar ei dacă învaţă pe astfel de uscătoare performante vor investi în viitor în tehnică performantă. Nu mai putem concepe la ora actuală o fermă care să investească în tehnică aflată la nivelul anilor ’80-’90. Trebuie să privim în viitor. Joi am fost la expoziţia Agriplanta, de la Fundulea, cea mai mare expoziţie de agricultură şi de tehnică performantă din România, şi am văzut combine de ultimă generaţie dotate cu 50 de senzori. Deci, fără a investi în tehnică performantă care să aibă o automatizare ridicată şi sisteme hidraulice performante nu mai putem să vorbim despre un viitor în agricultură.

Sorin Bungescu – profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, un specialist în tehnologii agricole
Sorin Bungescu (în centrul imaginii) – profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, un specialist în tehnologii agricole

Antti Teollisuus are o experienţă de aproape şapte decenii în deservirea sectorului agricol. A fost înfiinţată în anul 1952 şi încă de atunci oferă produse şi soluţii remarcabile pentru gestionarea cerealelor.

Echipamentele companiei finlandeze sunt ideale pentru fermele româneşti în ceea ce priveşte capacitatea, dimensiunea, uşurinţa operării şi asamblării, pentru o creştere a profitabilităţii.

Antti Teollisuus a fost începută ca o afacere de familie şi a rămas aşa. Aparţine şi în prezent de membrii fondatori, familia Isotalo. Are 150 de angajaţi permanenţi, posturile fiind suplimentate cu muncitori sezonieri pentru deservirea perioadelor de vârf de producţie.

Uscătoarele mobile ale companiei finlandeze sunt concepute să lucreze în condiţii de temperaturi scăzute şi umiditate ridicată, putând funcţiona, aşadar, în orice zonă climatică.

Acest lucru reiese din piaţa reală de exporturi. Echipamentele menţionate sunt la mare căutare în Finlanda, Suedia, Norvegia, Rusia, Estonia, Lituania, Letonia, Kazahstan, Ungaria, România, Rwanda şi Uganda.

România este una dintre ultimele pieţe pe care a intrat Antti Teollisuus.

Compania finlandeză este prezentă în mod direct pe piaţa din ţara noastră începând cu anul 2015, oferind suport tehnic distribuitorilor săi prin managerul zonal Dorin Berke.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *