China a pierdut o treime din efectivele de porci

China a pierdut o treime din efectivele de porci

China a pierdut din cauza pestei porcine africane o treime din efectivele de porci, astfel încât autoritățile ar puea apela la rezerva de stat pentru a echilibra cea mai mare piață a cărnii de porc din întreaga lume.

China deține jumătate din efectivele de porci ale planetei, carnea de porc fiind o componentă de bază a dietei, iar o eventuală penurie ar putea genera inclusiv tulburări sociale.

Autoritățile au luat deja o serie de măsuri, inclusiv subvenții pentru fermieri sau pentru consumatorii care se confruntă cu creșterile de prețuri.

În magazine, carnea de porc costă cu 70 la sută mai mult decât anul trecut, iar pe piața en-gros prețurile medii sunt chiar mai mari, cu 90 la sută în august, în comparație cu luna august a anului trecut.

Autoritățile au anunțat că în ultimul an au pierit 100 de milioane de porci.

O problemă este că fermierii nu mai repopulează fermele după ce animalele bolnave mor, așa că ministerele finațelor și agriculturii au cerut guvernelor locale să pună la dispoziție fondurile necesare pentru fecundare artificială și pentru sprijinirea fermelor aflate în dificultate.

În plus au fost luate măsuri de raționalizare a consumului care limitează cantitățile de carne care pot fi cumpărate de cetățeni.

Analiștii cred că prețul cărnii ar putea crește de peste 4 dolari kilogramul, cu 40 la sută mai mult decât este acum.

Prețurile în creștere determină o majorare a importurilor, astfel încât Europa a trimis cu 54 la sută mai multă carne de porc în China în primul semestru, cea mai mare parte din Spania, Germania, Danemarca, Olanda și Franța.

Iar tendința va continua, spun analiștii…

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *