Noi focare de pestă porcină africană

Noi focare de pestă porcină africană

România înregistrează 269 de focare active de pestă porcină africană în această săptămână, faţă de 266 în perioada precedentă, fiind consemnate nouă focare noi, potrivit datelor anunţate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

Pesta porcină africană evoluează în 144 de localităţi din 23 de judeţe, cu un număr de 269 de focare, dintre care patru în exploataţii comerciale. În alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Cele nouă focare noi sunt în judeţele Teleorman (2), Sibiu (2), Bacău (2) şi câte un focar în judeţele Bihor, Olt şi Maramureş.

De asemenea, în perioada menţionată au fost stinse 26 de focare, cele mai multe în judeţul Teleorman – 17.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.672 de cazuri la mistreţi.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Au fost despăgubiţi 15.128 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440.970.180 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.976.100 de lei pentru alţi 202 proprietari.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *