Noi focare de pestă porcină africană descoperite pe teritoriul României

Noi focare de pestă porcină africană descoperite pe teritoriul României

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut în această săptămână la 263, de la 278 în perioada precedentă, deşi au fost înregistrate 11 focare noi în intervalul 21-27 mai, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în 141 de localităţi din 23 de judeţe, cu un număr de 263 de focare. În alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Cele 11 focare noi sunt în în judeţele Bihor – 5, Teleorman – 2, Sibiu – 2, Brăila – un focar, Botoşani – un focar.

De asemenea, în perioada menţionată au fost stinse 26 de focare, cele mai multe în judeţul Teleorman – 17.

Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, până în prezent au fost diagnosticate 3.574 de cazuri la mistreţi.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Până la această dată au fost despăgubiţi 15.119 proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440,95 milioane de lei.

În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.991.700 de lei pentru alţi 210 proprietari, precizează reprezentanţii ANSVSA.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, un impact dezastruos la nivel economic şi social.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *