UE respinge solicitarea SUA de a include agricultura în discuţiile comerciale

UE respinge solicitarea SUA de a include agricultura în discuţiile comerciale

Comisarul european pentru pentru comerţ Cecilia Malmstrom (foto) insistă că sectorul agricol nu poate fi inclus în negocierile pentru un nou acord de liber schimb cu SUA, aşa cum au solicitat autorităţile de la Washington.

Ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a prezidat ieri, la Bruxelles, reuniunea formală a Consiliului Afaceri Externe – Comerţ, în calitate de preşedinte al acestui format de lucru pe perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

După ce a primit sprijinul miniştrilor comerţului din UE, Cecilia Malmstrom a declarat jurnaliştilor că „nu există absolut nici o posibilitate de a include agricultura în aceste discuţii. Consiliul a fost foarte clar cu privire la acest subiect”.

Malmstrom a subliniat că europenii sunt gata să demareze negocierile cu privire la tarifele industriale cu SUA, dar „ei nu par să fie gata, deocamdată. Avem o situaţie în care există mandate conflictuale”.

Mesajul Consiliului UE este că sprijinim eforturile comisarului Cecilia Malmstrom. Unitate este cuvântul cheie care a fost auzit astăzi cu privire la discuţiile cu SUA în cadrul mandatelor pe care le-am aprobat deja. Ceea ce înseamnă fără agricultură.

Ştefan-Radu Oprea – în conferinţa de presă de la finalul reuniunii formale a Consiliului Afaceri Externe – Comerţ

În urmă cu o lună, Uniunea Europeană a anunţat că este gata să înceapă imediat negocierile cu SUA pentru un acord trans-atlantic.

Directivele de negociere privind eliminarea taxelor vamale la produsele industriale vizează eliminarea acestora pe bază de reciprocitate, luând în considerare şi sensibilităţile existente la nivelul UE, cum ar fi produsele mari consumatoare de energie şi produsele din peşte, precum şi impactul asupra mediului care decurge din diferenţele existente la nivelul cadrului de reglementare dintre UE şi SUA.

Produsele industriale cuprind toate produsele în afara celor incluse în anexa I la Acordul OMC privind agricultura (produse agricole).

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *