Dezbatere privind problemele agriculturii României

Dezbatere privind problemele agriculturii României

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, participă astăzi la dezbaterea „Agricultura României, potenţial imens, cum îl valorificăm? Soluţii la problemele momentului”, organizată de DC Media Group.

PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

Printre invitaţi se mai află şi Alexandru Stănescu, preşedintele comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Mihai Daraban, preşedintele CCIR, şi Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Una dintre temele de dezbatere este legată de COVID-19, care a reamintit omenirii existenţa unor ameninţări globale, cărora societatea modernă trebuie să le facă faţă folosind capacităţile noilor tehnologii, de la ingineria genetică şi biologia moleculară de obţinere a vaccinului sau medicamentelor, la industria comunicării online.

De asemenea, schimbările climatice reprezintă un pericol la fel de mare ca virusul pandemic, iar cel mai afectat sector, agricultura, trebuie să facă faţă unor presiuni uriaşe.

„Pe de o parte, agricultorii trebuie să menţină un nivel crescut al producţiei, în ciuda secetei sau a altor factori perturbatori legaţi de vreme, iar pe de altă parte societatea are imperative de mediu tot mai mari. Defrişările sau desecările, care să crească suprafaţa cultivată, sunt imposibil de acceptat, dar solicitările consumatorilor sunt tot mai mari”, spun organizatorii.

Cei prezenţi la dezbatere vor încerca să răspundă la întrebări precum: oferă noile tehnologii agricole soluţii pentru dezvoltarea sustenabilă a producţiei agricole? Pot fi obţinute recolte mai mari în condiţii de climă tot mai dificile, respectând, în acelaşi timp, imperativele de protecţie a mediului? Poate România redeveni grânarul Europei? Soluţii imediate la problemele fermierilor. Cum vor fi redimensionate strategiile agricole după criza coronavirusului? Care sunt pieţele de desfacere pentru fermieri: marile lanţuri de hipermaketuri vin cu soluţii? Care sunt sursele de finanţare pentru fermieri şi cât de greu pot fi accesate acestea? Pot rezolva subvenţiile problemele actuale?

Nu în ultimul rând, se va discuta despre soluţii de finanţare, asigurările agricole şi rolul lor în dezvoltarea acestui domeniu pe termen lung.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *