De la fermă la consumator. Strategii privind agricultura adoptate la nivel european

De la fermă la consumator. Strategii privind agricultura adoptate la nivel european

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie privind biodiversitatea, care prevede, printre altele, ca 30% din terenurile și mările Europei să devină zone protejate gestionate eficient până în 2030.

PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

Noua strategie privind biodiversitatea prevede ca, până în 2030, 30% din terenurile și mările Europei să fie transformate în zone protejate gestionate eficient și cel puțin 10 % din suprafața agricolă să revină „la elemente de peisaj bogate în diversitate”.

Adoptată în plină pandemie de COVID-19, strategia este un element central al planului de redresare al UE, fundamental pentru prevenirea apariției unor epidemii viitoare și consolidarea rezilienței la acestea, precum și pentru oferirea unor oportunități imediate de afaceri și de investiții pentru relansarea economiei UE. Aceasta urmărește, de asemenea, să integreze considerațiile legate de biodiversitate în strategia globală de creștere economică a UE.

Comisia Europeană – comunicat de presă

O altă strategie adoptată, „De la fermă la consumator”, stabilește o reducere cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor, o reducere cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură, precum și atingerea obiectivului de a consacra 25 % din terenurile agricole agriculturii ecologice.

Criza provocată de coronavirus ne-a arătat cât suntem de vulnerabili și cât de important este să restabilim echilibrul dintre activitatea umană și natură. Schimbările climatice și declinul biodiversității reprezintă un pericol clar și actual pentru umanitate. Ocupând o poziție centrală în cadrul Pactului verde, strategia privind biodiversitatea și strategia «De la fermă la consumator» preconizează crearea unui nou echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare și biodiversitate, pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor noștri și, în același timp, pentru a spori competitivitatea și reziliența UE. Aceste strategii reprezintă o componentă fundamentală a amplului proces de tranziție pe care îl lansăm.

Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru pactul verde european

Cele două strategii adoptate de Comisia Europeană urmează să fie aprobate de Parlamentul şi de Consiliul European.

Pactul verde european, prezentat de comisia condusă de Ursula von der Leyen la 11 decembrie 2019, stabilește o foaie de parcurs ambițioasă către realizarea unei economii circulare neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, în care creșterea economică este decuplată de utilizarea resurselor.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *