Silvicultorii anunţă un nou protest în faţa Camerei Deputaţilor

Silvicultorii anunţă un nou protest în faţa Camerei Deputaţilor

Federaţia Sindicatelor Silva organizează marţi un protest în faţa sediului Camerei Deputaţilor pe fondul intensificării cazurilor de agresiune asupra personalului silvic.

Potrivit organizatorilor, evenimentul programat să se desfăşoare în intervalul orar 10-14 îşi propune, totodată, să-i comemoreze pe cei şase silvicultori care au fost omorâţi în ultimii ani de hoţii de lemn.

În ultimii ani, au fost omorâţi de hoţii de lemn şase pădurari (Pop Liviu Pavel – Direcţia Silvică Maramureş, Gorcioaia Răducu – Direcţia Silvică Iaşi, Oul Ieronim – Direcţia Silvică Bistriţa, Boboc Dănel – Direcţia Silvică Gorj, Chiriţă Victor – Direcţia Silvică Dolj, Dogaru Gheorghe – ICAS Braşov), iar peste 650 de silvicultori au fost agresaţi, bătuţi, ameninţaţi cu moartea, atacaţi cu topoare, cuţite şi chiar împuşcaţi de infractorii surprinşi în timp de tăiau şi sustrăgeau material lemnos sau de braconieri. Intensificarea atacurilor asupra personalului silvic este rezultatul unei campanii de denigrare susţinută de anumiţi factori politici şi unele grupuri de interese, cu scopul de a diminua autoritatea silvicultorilor în îndeplinirea atribuţiilor de pază a pădurii şi discreditarea acestora prin prezentarea deformată a realităţii din sectorul silvic.

Comunicat al federaţiei „Silva”

Silvicultorii atrag atenţia că Statutul personalului silvic a fost retrimis la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice deşi la ultimul protest organizat în data de 24 septembrie aceştia au primit asigurări că documentul va fi dezbătut şi adoptat în regim de urgenţă de Camera Deputaţilor.

Am atras atenţia în nenumărate rânduri că silvicultorul face paza pădurilor, de multe ori fără a fi dotat cu uniformă de serviciu şi echipament de protecţie, fără un minim de dotare cu mijloace de apărare şi fără o pregătire în acest sens, de cele mai multe ori fără armament sau cu armament de serviciu ineficient, fără mijloace de transport şi de comunicaţie, fiind adesea doar sub protecţia divină!
Oare câţi silvicultori trebuie să-şi mai piardă viaţa pentru ca societatea, politicienii şi guvernanţii acestei ţări să aprecieze munca şi eforturile făcute de personalul silvic în vederea menţinerii acestor păduri?

Comunicat al federaţiei „Silva”

În 2019, federaţia „Silva” a organizat şase acţiuni de protest în care a solicitat modificarea şi completarea urgentă a Statutului personalului silvic.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *