Proiectul legii vânzării terenurilor, blocat în comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor

Proiectul legii vânzării terenurilor, blocat în comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor

Proiectul legii vânzării terenurilor este blocat în comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor pentru că fermierii nu se înţeleg asupra plafonării suprafeţei la vânzare, a declarat, astăzi, Claudiu Sorin Roşu Mareş, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la o conferinţă de specialitate.

Este adevărat că se vinde teren, se vinde către străini, dar hai să vedem şi în momentul de faţă, că tot s-a vorbit despre Parlament, despre Comisia de agricultură. Într-adevăr, Legea vânzării terenurilor stă în Comisia de agricultură pentru că în ultimele discuţii nu s-au înţeles organizaţiile profesionale cu Parlamentul, cu ministerul, referitor la o plafonare la vânzare a suprafeţei. Aici stă toată discuţia. În rest, s-au înţeles pentru toate chestiunile care erau divergente. Şi au ajuns la plafonare. Marii fermierii îşi doresc în continuare să poată cumpăra teren mai mult, micii fermieri îşi doresc o plafonare pentru că nu au posibilitate să cumpere teren, aşa o suprafaţă mare, şi ajungem la avea un conflict între fermieri, ceea ce nu este de dorit.

Claudiu Sorin Roşu Mareş, la o conferinţă organizată de ziarul Bursa

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Ionel Arion, a afirmat că în unele comune s-a ajuns la situaţia ca jumătate din terenul agricol din respectiva localitatea să fie cumpărat de un cetăţean din altă ţară.

Astăzi, în România, sunt persoane care deţin jumătate dintr-o comună. O comună are între 3.000 şi 4.500 de hectare. Este imposibil să faci acolo un business ca orice om de afaceri te-ai duce, din moment ce jumătate din acea comună este deţinută de o persoană, iar acea persoană nu este român, este o familie din Danemarca, din Olanda, din Arabia Saudită, de unde vreţi dumneavoastră.

Ionel Arion, la o conferinţă organizată de ziarul Bursa


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *