Ce prevede noul program de guvernare pentru domeniul agricol

Ce prevede noul program de guvernare pentru domeniul agricol

O contribuţie românească de 60% în capitalul investit în industria alimentară bazată pe o materie primă autohtonă ar aduce de două ori mai multă valoare brută adăugată comparativ cu industria auto românească, la fiecare euro investit, se arată la capitolul „Agricultură şi dezvoltare rurală”, în programul de guvernare propus de liberali.

„Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în cursul anului 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de balanţă comercială din anul 2015 până în prezent. Acest deficit de balanţă comercială este cauzat în mod exclusiv de exportul de materie primă subvenţionată (cereale) şi a importului de produse cu valoare adăugată (carne şi produse procesate din carne, produse de panificaţie, aluat congelat etc). Starea de fapt din agricultura şi industria alimentară a României este cauzată de slaba reprezentare a clasei de mijloc. Dezvoltarea clasei de mijloc în agricultura românească se poate face prin susţinerea fermelor de familie mixte, cu o suprafaţă rentabilă din punct de vedere economic”, se menţionează în documentul citat.

Pentru Partidul Naţional Liberal, priorităţile din domeniul agriculturii şi industriei alimentare sunt industrializarea, susţinerea procesării şi creşterea accesului la piaţă al produselor româneşti pe piaţa internă şi externă.

Măsurile prevăzute pentru aceste deziderate sunt continuarea programelor naţionale de sprijin pentru agricultori aflate în derulare, reformarea celor două agenţii de plăţi în agricultură – Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură, cu accent pe debirocratizarea procedurilor în scopul accelerării absorbţiei fondurilor europene, modificarea programului de creştere a tomatelor în spaţii protejate prin subvenţionarea a 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare; relansarea sectorului de creştere a porcului.

Alte măsuri vizează întărirea rolului asociaţiilor de fermieri, măsuri speciale pentru procesarea materiilor prime în agricultura românească şi încurajarea zootehniei, elaborarea Programului Naţional Strategic prin care fermierii şi satul românesc să beneficieze de o finanţare de peste 20 de miliarde de euro în următorul exerciţiu financiar 2021- 2027.

Programul Naţional Strategic se va concentra pe crearea unor programe de sprijin în vederea stimulării organizării producătorilor agricoli şi creşterii calităţii produselor, revalorizarea cercetării ştiinţifice agricole şi zootehnice, precum şi dezvoltarea învăţământului dual în domeniul agricol.

AGERPRES

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *