Silviu Geană, preşedintele federaţiei "Silva": "Am primit asigurări că proiectul nu va trece"

Silviu Geană, preşedintele federaţiei "Silva": "Am primit asigurări că proiectul nu va trece"

Mai mulţi sindicalişti din silvicultură au participat, astăzi, la un nou miting organizat de federaţia „Silva” în faţa Parlamentului, solicitând reprezentanţilor Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de modificare a Legii 1/2000 privind dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere.

Sindicaliştii din silvicultură solicită plenului Camerei Deputaţilor şi Comisiei pentru agricultură respingerea proiectului de Lege PL-x nr. 9/2019 de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, „prin care se urmăreşte legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafaţă de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităţilor de cult care au deţinut în folosinţă sau administrare şi nu în proprietate astfel de suprafeţe”, potrivit federaţiei „Silva”.

În urma evaluării impactului pe care propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 îl va avea asupra fondului forestier proprietate publică a statului, a rezultat o diminuare cu peste 650.000 hectare a fondului forestier proprietate publică a statului, iar ca efect social dispariţia a peste 3.000 locuri de muncă.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva”


Potrivit preşedintelui federaţiei, Silviu Geană, la mitingul de astăzi au participat 260 de sindicalişti din toată ţara.

Acesta a precizat că şeful Comisiei pentru Agricultură şi Silvicultură din Camera Deputaţilor, Alexandru Stănescu, a venit la protestatari, cu care a avut o discuţie.

Mesajul său a fost că s-a solicitat un punct de vedere oficial din partea Guvernului României. A spus însă o chestie inedită pentru noi, că Guvernul României a dat, anterior, un punct de vedere negativ pe acest proiect de lege. Oficial, noi nu cunoaştem acest punct de vedere, noi ştim de un punct de vedere al Ministerului Apelor şi Pădurilor, nu al Guvernului României, dar în condiţiile în care iniţial proiectul făcut de PSD viza doar câteva zeci de mii de hectare, proiect care a fost amendat după aceea la Senat de UDMR şi s-a ajuns la 650.000 de hectare, mergând pe logica firească a lucrurilor, guvernul n-ar putea să dea un punct de vedere favorabil pe acest proiect de lege în momentul de faţă.

Silviu Geană – preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”


Manifestanţii au depus, din nou, două petiţii la Registratura Camerei Deputaţilor, adresate lui Liviu Dragnea şi lui Alexandru Stănescu.

Noul lider de grup al deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a invitat manifestanţii la o discuţie, astfel că o delegaţie de cinci membri ai sindicaliştilor a intrat în Camera Deputaţilor, a explicat preşedintele federaţiei „Silva”.

Ne-a dat asigurări că proiectul nu va trece cât timp el este lider de grup şi că va avea o discuţie cu iniţiatorul-şef al proiectului, Liviu Dragnea, încercând să-l determine ori să-şi retragă semnătura de pe proiectul de act normativ, ori să îi dea drumul mai departe cu aviz pentru a fi respins de Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură şi mai departe la plen.

Silviu Geană – preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”


Acesta a mai spus că acţiunile de protest ale sindicaliştilor din silvicultură vor continua şi în luna mai.

Ne vom ţine de calendarul de acţiuni până când acest proiect de lege de modificare şi completare a legii 1/2000 va fi respins. Vom continua până când va apărea pe site-ul Camerei Deputaţilor că proiectul s-a respins, şi apoi ne repliem pe alte teme.

Silviu Geană – preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *