România, printre statele UE cu cele mai mici suprafaţe de teren alocate agriculturii organice

România, printre statele UE cu cele mai mici suprafaţe de teren alocate agriculturii organice

În Uniunea Europeană, suprafața de teren totală alocată agriculturii organice a fost de 13,4 milioane de hectare în 2018, echivalentul a 7,5% din totalul suprafeței agricole utilizate, ceea ce reprezintă o creștere de 34% între anii 2012 și 2018, potrivit datelor Eurostat publicate astăzi.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Printre statele membre UE, țările cu cele mai mari ponderi a suprafețelor de teren alocate agriculturii organice, în 2018, sunt Austria (24,1% din totalul suprafeței agricole utilizate), Estonia (20,6%) și Suedia (20,3) %). Urmează Italia (15,2%), Cehia (14,8%), Letonia (14,5%), Finlanda (13,1%) și Slovenia (10,0%).

Totodată, în restul statelor europene ponderea suprafeței de teren alocat agriculturii organice a fost sub 10%.

România este pe penultimul loc în UE la această categorie, cu 2,4% din agricultură organică, Malta fiind pe ultimul loc (0,4%). Bulgaria, Irlanda și Regatul Unit au fiecare 2,6%.

Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a precizat că suprafața totală este suma „suprafeței în curs de conversie” și a „zonei certificate”.

Înainte ca o zonă să poată fi certificată „organică”, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de conversie care poate dura doi-trei ani în funcție de cultură.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *