Lipsa precipitaţiilor ar putea reduce drastic producţia agricolă

Lipsa precipitaţiilor ar putea reduce drastic producţia agricolă

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Fermierii spun că este criză severă de apă.

Rapiţa are, de asemenea, nevoie de apă, iar fiermierii spun că numai zăpada mai poate resuscita culturile.

În momentul de faţă este criză severă de apă. Din 1990, de când fac agricultură, nu am mai întâlnit un astfel de an. Este anormal ce se întâmplă, iar în următoarea săptămână vor fi 16-17 grade Celsius. Dacă nu ninge nici în februarie, producţiile se vor reduce drastic.

Fermierul Marian Iordache, din judeţul Giurgiu, pentru Ziarul Financiar

El deţine compania Agro Total SRL şi cultivă 340 de hectare cu năut, dar şi câteva sute cu grâu, rapiţă şi porumb.

În 2018, compania a avut o cifră de afaceri de şase milioane de lei şi un profit de un milion de lei.

Fermierul susţine că „sunt porţiuni de grâu care tind să se usuce”, iar dacă nu ninge sau nu plouă în următoarele două săptămâni, culturile de rapiţă şi de grâu ar putea fi distruse complet. „În sud este nevoie de 100 de litri de apă, iar dacă nu plouă într-o lună, nu ştiu dacă vom mai putea salva recolta”, mai spune fermierul Marian Iordache.

Tehnologia pentru cultura mare în sudul României este bunul Dumnezeu. Culturile vor mai rezista cu roua de dimineaţă încă aproximativ o lună, însă până la sfârşitul lui februarie avem nevoie de apă, pentru a ţine producţiile la un nivel rezonabil.

Fermierul Marian Iordache, din judeţul Giurgiu, pentru Ziarul Financiar

În 2018, România a avut o producţie de cereale de 31,8 milioane de tone, iar pentru 2019 reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale estimau o producţie de aproximativ 30 milioane de tone.

Producţia de porumb raportată în 2019 a fost de 16 milioane de tone, în scădere cu 13% faţă de perioada precedentă, iar cea de grâu de zece milioane de tone.

Recolta de floarea-soarelui a fost de 3,4 milioane de tone, iar cea de orz şi orzoaică de 1,9 milioane de tone.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *