Petre Daea: "Zootehnia trebuie să recupereze din decalajul faţă de sectorul vegetal"

Petre Daea: "Zootehnia trebuie să recupereze din decalajul faţă de sectorul vegetal"

Producţia agricolă din anul recent încheiat a fost mai mare şi în cazul soiei, cu 24,5%, al strugurilor de masă şi de vin, cu 74% şi, respectiv, 13,3%, zootehnia trebuind să recupereze din decalajul pe care îl înregistrază faţă de producţia vegetală, a punctat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Petre Daea.

Pentru aceasta, MADR va derula programe de susţinere pentru reproducerea la suine şi la păsări menite să reducă diferenţa dintre cele două ramuri de producţie agricolă.

„Este o fractură structurală aici, care, din nefericire, s-a adâncit de-a lungul vremii. Este o ruptură între producţia vegetală şi zootehnie, deşi în mod natural ar trebui ca producţia vegetală să tracteze zootehnia. Ai producţie vegetală, ai hrană pentru animale, aduci în spate celălalt câştig multiplicat prin valorificarea superioară a producţiei şi a zootehniei, motiv pentru care la această ruptură structurală am acţionat legislativ şi suntem convinşi că anii următori ne vor aduce un succes palpabil. Am făcut legislaţia pentru reproducţia la suine şi la păsări, două specii care sunt consumatoare de porumb, principala componenentă din furajul acestora”, a afirmat Petre Daea.

Ministrul a adăugat că programele trebuie susţinute de comerţ, de unde necesitatea înfiinţării Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea.

„Casa Română de Comerţ este înfiinţată din punct de vedere juridic, iar anul acesta se va compune structura executivă, urmând ca în câteva zile să se întâmple acest lucru şi să pornească la treabă pentru a-şi realiza obiectivul stabilit prin actul normativ”, a conchis Petre Daea.

România ocupă locul al treilea în Europa la producţia totală de cereale, cu 31,890 milioane de tone, şi poziţia a patra la producţia de grâu, cu 10,247 milioane de tone. La porumb, cu o producţie de 18,9 milioane de tone, şi la floarea soarelui, cu 3,3 milioane de tone, România se află pe primul loc la nivel european. La floarea soarelui, producţia este aproape dublă faţă de cea a următoarei clasate, Bulgaria, cu 1,8 milioane de tone.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *