"Împreunişul - Măsurişul oilor în Transilvania tradiţională", eveniment organizat sâmbătă în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca

"Împreunişul - Măsurişul oilor în Transilvania tradiţională", eveniment organizat sâmbătă în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca

USAMV Cluj-Napoca şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, organizează sâmbătă, de la ora 11, manifestarea culturală „Împreunişul – Măsurişul oilor în Transilvania tradiţională”, care va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, la „Gospodăria din Maramureş”.

Din partea universităţii clujene, evenimentul ajuns la cea de-a treia ediţie este coordonat de prof. dr. Stelian Dărăban, de la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii, şi se înscrie în proiectul „Dezvoltarea pieţelor locale exclusiv prin lanţuri scurte pentru HNV agricol”, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Obicei caracteristic unei populaţii cu profil agro-pastoral, măsurişul constituie chintesenţa unui comportament asociativ pozitiv, atât de rar întâlnit în lumea noastră rurală tradiţională, iar treptata sa dispariţie, prin înlocuirea celor 20-25 de proprietari de oi cu cei doi-trei proprietari de turme din fiecare sat, trebuie compensată prin cultivarea sa, în formele sale originare, în context sărbătoresc.

Comunicat de presă al organizatorilor

Din program nu lipsesc pregătirea magică interactivă a gospodăriei şi a staurului măsurişului, prezentarea unui inventar de stână montană şi a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte, prezentarea instalaţiei de obţinere a focului viu, intrarea turmei de oi în staurul măsurişului, udarea vlojoilor cu apă, tehnici de muls, măsurarea laptelui cu carâmbul, tehnici de prelucrare a laptelui de oaie, precum şi dansuri tradiţionale în curtea gospodăriei.

USAMV Cluj-Napoca va avea un stand cu produse specifice evenimentului, din fermele proprii, acestea urmând să fie oferite spre vânzare.

Intrarea publicului la eveniment va fi liberă.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *