Terenuri pentru tinerii fermieri

Terenuri pentru tinerii fermieri

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, astăzi, că tinerii fermieri vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la ADS.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Pentru prima dată, în 2020, pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocaţi acestui program de sprijin, vom încerca să alocăm şi câte 50 de hectare de teren agricol, hectare pe care le-am identificat în contractele de concesionare care expiră în anul acesta şi care nu vor mai fi prelungite. Considerăm că este foarte important ca de acest teren să beneficieze şi cei care se încadrează în această categorie de tineri fermieri, ţinând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor şi a forţei de muncă din agricultură.

Adrian Oros

Şeful de la MADR a menţionat că Agenţia Domeniilor Statului gestionează 319.390 de hectare, teren al statului român, dintre care 111.640 de hectare sunt cadastrate.

De asemenea, avem 230.000 de hectare suprafaţă concesionată, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri.

Adrian Oros

Potrivit acestuia, vor fi modificate şi redevenţele obţinute de pe aceste terenuri concesionate, despre care spune că sunt „ridicole”, fiind cuprinse între 300 şi 800 de kilograme de grâu pe hectar, în condiţiile în care se obţin 10.000 – 12.000 de kilograme de grâu pe hectar.

Sunt terenuri concesionate către firme din ţări ale UE şi extra UE, care sunt şi beneficiare de subvenţii.

Adrian Oros
Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *