Subiectele abordate de ministrul Adrian Oros în vizita de lucru din judeţul Bihor - VIDEO

Subiectele abordate de ministrul Adrian Oros în vizita de lucru din judeţul Bihor - VIDEO

Adrian Oros a efectuat vineri o vizită de lucru în judeţul Bihor la invitaţia prefectului Dumitru Ţiplea.

PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

În prima parte a zilei a avut loc o vizită în teren, în comuna Tinca, unde grupul de firme Stangl, al cincilea producător de conserve din Europa, dezvoltă un concept integrat, adaptat la specificul agricol al zonei.

Investiţia iniţială, în valoare de 14 milioane de euro, a vizat achiziţia unui teren agricol, realizarea unui sistem de irigaţie performant, construcţia unei hale de sortare şi amenajarea unui campus cu facilităţi de cazare şi masă moderne pentru muncitorii zilieri.

În prezent, producţia agricolă din Tinca generează un necesar de 6.000 de ore de muncă la hectar, angajând în vârf de sezon aproximativ 600 de muncitori zilieri.

Investiţiile viitoare, în valoare de circa 33 de milioane de euro, urmăresc creşterea valorii adăugate prin construcţia unei fabrici de conserve, cu legume provenite din producţia proprie şi de la mici producători locali, precum şi a unei ferme de găini ouătoare, care va oferi fertilizant natural pentru producţia agricolă.

Reprezentanţii firmei doresc ca ouăle de Tinca şi conservele cu legume să ajungă în scurt timp pe rafturile supermaketurilor europene.

Ministrul a apreciat atât viziunea modernă, cât şi bunele practici dezvoltate de antreprenor în relaţia cu angajaţii sezonieri, precizând că autorităţile statului caută permanent soluţii pentru a sprijini investiţiile în agricultură care crează plus valoare, generând locuri de muncă şi resurse care rămân în ţară.

Prefectul Dumitru Ţiplea a mulţumit pentru primire reprezentanţilor firmei germane şi autorităţilor locale, oferind asigurări că se vor face demersuri pentru susţinerea în continuare a micilor agricultori.

Începând cu ora 12, ministrul Adrian Oros şi prefectul Dumitru Ţiplea au participat la o sesiune de discuţii cu reprezentanţii Serviciilor Publice Deconcentrate din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi cu reprezentanţi ai agricultorilor din judeţului Bihor.

Întâlnirea, care a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, a fost deschisă de prefectul Dumitru Ţiplea, care a reiterat importanţa domeniului agricol la nivelul judeţului, mulţumind ministrului pentru acceptarea invitaţiei de a vizita Bihorul, precum şi participanţilor pentru prezenţă.

Ministrul Adrian Oros a prezentat măsurile luate de MADR de la începutul crizei actuale, printre care simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor şi subvenţiilor de către agricultori, implementarea procedurii pentru depunerea online a cererilor de finanţare la APIA, obţinerea acordului Uniunii Europene de a folosi 80 de milioane de euro, din fondurile neutilizate din PNDR, pentru a acorda sprijin fermierilor, eliminarea certificatului Covid-19, astfel încât fermierii să se poată încadra în schemele de sprijin, precum şi identificarea unui fond de sprijin în valoare de 50 milioane euro, care va fi disponibil din 15 iunie agricultorilor care angajează sezonieri şi zilieri.

În continuare, ministrul a prezentat măsurile care urmează să fie luate în lunile următoare, respectiv: despăgubiri acordate pentru pagubele provocate de seceta extremă din acest an, alocarea a 43 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigaţii, a 12 milioane de euro pentru abatoare de mică capacitate în zona montană, a 42 de milioane de euro sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din care 50% pentru tinerii fermieri din diaspora.

În plus, guvernul va oferi tinerilor fermieri posibilitatea să concesioneze teren, în limita a 50 de hectare.

Ministrul a mai menţionat că cea mai mare problemă pentru următorii ani din această perioadă este capacitatea de vânzare, procesare şi depozitare, deci vor fi susţinute cu prioritate cooperativele care fac performanţă şi au capacitatea de a vinde întreaga producţie.

Principalul obiectiv al noului Program Naţional Strategic va fi susţinerea fermelor de familie, care depozitează şi procesează produse, nu doar exportă cereale şi animale vii, în detrimentul fermelor foarte mari. Se va urmări, de asemenea, accelerarea procesului de transformare a fermelor de subzistenţă în ferme profitabile, de dimensiuni medii. Aceste măsuri vizează eliminarea deficitului anual de peste 1 miliard euro din zona de produse agro-alimentare, care a fost generat pentru că exportăm, de fapt, subvenţii şi importăm produse procesate cu valoare adăugată mare.

Adrian Oros

În ultima parte a întâlnirii ministrul a solicitat reprezentanţilor serviciilor publice deconcentrate să prezinte modul în care s-au derulat în judeţul Bihor programele aflate în desfăşurare la nivel naţional şi a răspuns întrebărilor şi doleanţelor formulate de reprezentanţii agricultorilor.

Vizită de lucru în județul Bihor

Adrian Oros: “Bihorul este un model pentru felul în care colaborează cu instituții, autorități, investitorii și micii fermieri pentru a asigura sustenabilitatea agriculturii românești! Terenuri fertile, irigații, tehnologie modernă și muncitori tratați cu respect, asta am găsit în cadrul vizitei mele în comuna Tinca, județul Bihor. Se cultiva mazăre, fasole verde, castraveți, însă acestea nu sunt vândute imediat după ce au fost recoltate, ci sunt trimise la fabrica de conserve pentru a le aduce plusvaloare. Se implementează un concept de agricultură inovator, dezvoltat pe orizontală, care integrează produsele locale. După o investiție de 14 milioane de euro în achiziție teren, sistem irigație, și amenajări exterioare, s-au creat 600 locuri munca pentru zilieri, fiind necesare 6000 ore munca la hectar. Am fost mulțumit să văd că muncitorilor sezonieri li se asigură condiții de cazare și masă decente, existând un campus pentru cazarea acestora. Se poate și la noi!”

Publiée par Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale sur Vendredi 29 mai 2020
Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *