Bani pentru fermierii afectaţi de criză

Bani pentru fermierii afectaţi de criză

Fermierii români vor beneficia de un ajutor care poate ajunge la valoarea de 5.000 de euro pentru fiecare exploatație. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CITEŞTE ŞI: PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

Sprijinul în sumă forfetară va fi disponibil deoarece Comisia Europeană a aprobat modificarea regulamentului european 1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală, acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în ceea ce privește măsuri specifice, temporare, excepționale, în condițiile răspândirii Covid-19.

Am cerut acest lucru la sfârșitul lunii martie printr-o scrisoare prin care am solicitat mult mai multe lucruri. S-au aprobat, astfel, sumele pe care nu le-am utilizat acum, nu au fost accesate pe măsurile de dezvoltare rurală să le putem dirija în măsuri de sprijin cu aplicabilitate până în 31 decembrie 2020.

Adrian Oros

Agricultorii afectați de această criză urmează să beneficieze de alocarea financiară forfetară, potrivit şefului de la MADR.

Vom lucra să definim condițiile de eligibilitate și, eventual, criteriile de selecție, astfel încât să fie obiective și nediscriminatorii, pe baza dovezilor disponibile. Sprijinul va avea forma unei sume forfetare, iar rambursarea de către Comisie se face în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva disponibilității fondurilor. Ne este permis să cheltuim până la unu la sută din totalul alocării de fonduri pentru dezvoltare rurală, adică, în cazul României, aproximativ 80 de milioane de euro. Cam atât mai aveam neutilizate din alte măsuri care au fost mai puțin accesate. Valoarea maximă a sprijinului nu va depăși 5.000 de euro la fermier și 50.000 de euro la procesator. Aceste sume sunt în completare la cele destinate celor afectați de secetă, unde discutăm de bani din bugetul național.

Adrian Oros


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *