Adrian Oros, despre magazinele de stat deschise de Petre Daea: "Butaforii"

Adrian Oros, despre magazinele de stat deschise de Petre Daea: "Butaforii"

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a catalogat drept „butaforii” magazinele de stat deschise când ministru era Petre Daea.

Concluziile Corpului de Control ca urmare a sesizării venite de la Consiliul de Administraţie al Casei de Comerţ Unirea au fost înaintate Parchetului.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Adrian Oros a fost întrebat, la Sibiu, la o întâlnire cu crescătorii de ovine, ce se va întâmpla cu magazinele de tip „gostat”, deschise de predecesorul său, Petre Daea, acesta spunând că sunt „butaforii”, iar controlul la aceste magazine a vizat achizițiile de un milion de euro.

Controlul a vizat achiziţiile pe care le-au făcut, de aproximativ un milion de euro, fără să aibă aprobarea Consiliului de Administraţie. Acest control a început la sesizarea CA, care, în prima zi când am ajuns la minister, au venit să sesizeze acest lucru, să spună că acolo sunt multe lucruri cu iz penal, că magazinele sunt butaforii. Eu am dat în verificare la Corpul de Control. Am înţeles că există un material cu nişte concluzii care au fost înaintate Parchetului.

Adrian Oros

Acesta a afirmat că statul nu are cum să se implice procesul de vânzare fără să nu disturbe piaţa și consideră că prin aceste magazine exact acest lucru s-a întâmplat. Mai mult, Oros a afirmat că au fost foarte multe reclamaţii de la cei care nu au fost primiţi în magazin.

În oraşele în care s-au făcut cele două magazine (n.r. – la Sibiu și la București) a fost primită marfa anumitor persoane şi foarte multe persoane nu au avut acces acolo. Statul are alte mijloace şi mecanisme pentru a stimula vânzarea produselor celor mici, pentru că ideea iniţială asta a fost: cei mici care nu reuşesc să îşi vândă produsele, neavând acces în marile lanţuri de retail şi vânzând cantităţi foarte mici în pieţele locale, au o singură soluţie. Şi soluţia există. Şi în ţară la noi sunt modele de bune practici, cooperativele.

Adrian Oros

Adrian Oros a mai spus că nu vede un viitor pentru astfel de magazine „prin intervenţia statului”.

Noi putem să îi stimulăm prin această lege a cooperativelor şi prin faptul că în noul PNS sunt axe de finanţare exact pentru a stimula cererea şi aceste cooperative să îşi facă depozite, procesare și lanțuri de vânzare.

Adrian Oros

Petre Daea a inaugurat, în octombrie 2019, primul magazin alimentar de stat, numit „Brânzărie”, unde puteau vinde doar producătorii locali.

La scurt timp, mulți au renunțat să comercializeze brânza telemea de Sibiu aici, din cauza problemelor legate de plata produselor.

Foto: wall-street.ro

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *