Acord provizoriu cu Parlamentul European în domeniul pescuitului

Acord provizoriu cu Parlamentul European în domeniul pescuitului

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au convenit astăzi asupra propunerii comisiei de a descentraliza şi simplifica regulamente tehnice, oferind pescarilor mai multă greutate în luarea deciziilor cu privire la cele mai bune măsuri pentru un pescuit durabil, adaptate nevoilor lor specifice.

Noile regulamente, în acord cu Politica Comună în domeniul Pescuitului (PCP) şi cu programul comisiei privind o mai bună reglementare, simplifică măsurile tehnice care legiferează modul în care, unde şi când pescarii pot pescui şi stabilesc tipul de echipament, compoziţia capturilor şi a modalităţilor de a trata capturile accidentale.

„Am consemnat încă o reuşită a preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene în domeniul agriculturii. Echipa noastră a fost felicitată de comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, pentru obţinerea unui nou acord între Consiliu şi Parlamentul European privind noile măsuri tehnice de conservare. Până în acest moment, am reuşit să finalizăm cu succes negocierile cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pe nouă dosare din domeniul agricultură şi pescuit, din care cinci în ceea ce priveşte pescuitul”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Sunt încântat că s-a realizat un acord privind propunerea noastră. Noile măsuri tehnice de conservare reprezintă un pas important în realizarea unui angajament concret al UE faţă de un sector durabil de pescuit şi de protecţie a mediului marin. Acordul de astăzi oferă părţilor interesate şi pescarilor un instrument pentru a determina care sunt cele mai bune măsuri pentru pescuit, luând în considerare situaţia lor locală, protejând în acelaşi timp sănătatea oceanelor noastre”, a spus, la rândul său, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Karmenu Vella.

Noile regulamente simplifică măsurile tehnice de conservare existente, care până în prezent la nivel european au devenit extrem de complexe de-a lungul anilor.

Noile regulamente includ prevederi pentru protecţia ecosistemului marin, a habitatelor marine şi pentru evitarea capturilor accidentale de specii rare şi necomerciale.

Regulamentul introduce indicatori cantitativi pentru a determina eficacitatea măsurilor tehnice de reducere a capturilor nedorite de puiet, capturi accidentale ale mamiferelor, cum ar fi balene, delfini şi marsuini şi păsări marine, precum şi indicatori care definesc impactul asupra habitatului marin.

Aceasta este o abordare nouă menită să conducă la o mai bună privire de ansamblu asupra rezultatelor şi o mai mare responsabilitate a operatorilor.

Acordul este, de asemenea, un pas important pentru cetacee şi păsări marine, prin extinderea obligaţiei statelor membre de a introduce măsuri de atenuare pentru a evita capturile accidentale de păsări marine, balene, delfini şi marsuini în toate zonele maritime, atunci când acest lucru este justificat de dovezi ştiinţifice.

De asemenea, co-legislatorii au convenit să introducă o interdicţie privind utilizarea echipamentelor de pescuit cu impulsuri începând cu 1 iulie 2021, asigurând o perioadă de eliminare treptată pentru a permite sectorului să se adapteze.

Acordul oferă, de asemenea, statelor membre posibilitatea de a interzice sau de a restricţiona imediat utilizarea pescuitului cu impulsuri electrice în apele lor costiere.

Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile ştiinţifice aflat în desfăşurare.

Acordul provizoriu va trebui adoptat oficial atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliul Uniunii Europene.

Propunerea făcută de comisie în 2016 vizează un sistem mai flexibil de guvernanţă, care să permită actorilor regionali, care cunosc cel mai bine situaţia lor locală, să adapteze măsurile tehnice de conservare în bazinele lor maritime.

De asemenea, a fost redactată o serie de regulamente distincte într-un singur text, care ar facilita interpretarea şi conformitatea.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *