Semnal de alarmă: "Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară!"

Semnal de alarmă: "Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară!"

2019 a fost pentru agricultură anul războiului împotriva pestei porcine africane, iar situaţia ar putea fi rezolvată complet, potrivit specialiştilor, în aproximativ cinci ani.

„Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară”, avertizează Radu Timiș, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

În urmă cu aproape doi ani şi jumătate virusul a fost semnalat pe teritoriul României.

Fostul ministru Petre Daea a numit virusul „suferinţa mea profesională”.

Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară. Anul acesta prețurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor se vor tripla. Guvernul chinez cumpara carnea de porc de la marii producători europeni. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România astăzi e undeva la 4 euro ca medie la raft. Ce se va întâmpla la anul, când chiar dacă vom dori să cumpărăm de undeva, nu știu. Sau ce se va întâmpla cu industria noastră.

Radu Timiș, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii

Românii vor putea cumpăra carne de porc din supermarketuri, dar efectele adevărate se vor simţi începând cu a doua lună a anului viitor, când consumatorii ar trebui să se îndrepte spre alte surse de proteină sau chiar să devină vegetarieni, a mai explicat Radu Timiş.

Din ce am vorbit cu lanțurile de supermarketuri, au avut contracte dinainte, s-au asigurat cu cantitățile necesare. Presupun că problemele vor începe din februarie – martie. Sigur, noi aici am discutat câteva variante: că se va duce spre pui, spre vită, spre oaie, spre vegetarian. Dar cert este un lucru: că jumătate din proteina acestei planete a dispărut. Cu ce vom compensa si la ce preț? Dacă prețul de carne de porc este foarte sus si prețurile la carnea de vita si de pui vor crește, pentru că consumul se va duce spre celelalte surse de proteină.

Radu Timiș, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii

Adrian Oros pasează responsabilitatea ministrului anterior, Petre Daea, spunând că nu a luat măsuri complete și nu a știut să câștige încrederea populației.

S-au făcut lucruri pe jumătate, s-au făcut lucruri târziu, oamenii n-au avut încredere și dacă populația nu are încredere nu poți să iei o măsură. În general, măsurile necesare sunt nepopulare și dacă populația nu crede în măsura respectivă, atunci măsura aceea nu se va duce la îndeplinire.

Adrian Oros

Noul şef de la MADR apreciază că România se află în pericol de a-şi închide exportul de carne de porc pe durata a ani de zile, iar pentru că fostul ministr a întârziat semnarea privind dimensionarea exploatațiilor cu doi ani, credibilitate statului român în faţa Comisiei Europene este scăzută.

Suntem în pericol, mai avem două județe – Bistrița și Suceava – în care nu a fost diagnosticată pesta porcină africană – suntem în pericol de a ne închide pe ani de zile tot exportul. Adică nu vom putea mișca nici porci, nici produse de carne în Europa. Când am ajuns la minister am găsit un ordin privind dimensionarea exploatațiilor. Ordin pe care domnul Daea l-a semnat în ultima zi de mandat, înainte de plecare. Sigur că trebuia semnat acum doi ani, tocmai ca să fim credibili acolo, la Comisia Europeană. Acum, cei de la ANSVSA trebuie să facă niște norme de bio-securitate, în așa fel încât joi să prezinte niște garanții că acele norme o să fie respectate. Altfel, repet, suntem în pericol ca producția românească de carne, mă refer aici la marile crescătorii, să fie pusă în pericol pe ani de zile. Noi și așa nu reușim decât cam 35% din consumul de carne să-l producem în România. Restul de 65% îl împortăm.

Adrian Oros

Adrian Oros a mai precizat că diferența dintre importuri și exporturi este de două miliarde de euro.

În 8 noiembrie a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, semnat de fostul ministru al agriculturii Petre Daea.

Ordinul 538/2019 stabilește dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel: a) exploatație de creștere a suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine; b) exploatație mică de creștere a suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6 și 65 de capete de porcine; c) exploatație medie de creștere a suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66 și 130 de capete de porcine; d) exploatație mare de creștere a suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine.

Deşi este considerat a fi o măsură care trebuia luat de mult timp, acest ordin a fost contestat de unele voci politice.

Deputatul PMP Ionuț Simionca i-a cerut ministrului Adrian Oros să modifice reglementarea care limitează numărul de porci care pot fi crescuți în gospodărie la cinci și să mărească acest număr la 15, susținând că ”celebrul Daea cu oaia” a vrut să ”omoare” agricultura de subzistență.

Pe românește, dragi colegi, dacă ți-a fătat scroafa mai mult de cinci purcei, ai devenit peste noapte ori contravenient, pentru că ai încălcat legea, ori te-ai transformat brusc într-un antreprenor și trebuie să cheltui o groază de bani și de timp să-ți faci firmă, să deschizi cont bancar, să stabilești un administrator, să găsești un contabil etc.

Ionuţ Simionca

ANSVSA informa la finalul lunii octombrie că situaţia nu ar fi chiar atât de dificilă. În ceea ce privește zona roșie de restricție, comerțul cu porci din România, carne și preparate din carne de porc provenite de la aceștia pe piața comunitară și cu țările terțe, nu este interzis în totalitate, a comunicat autoritatea.

Porcii vii proveniți din zona roșie, destinați pentru sacrificare imediată, precum și carnea și produsele din carne provenite de la aceștia pot fi comercializate, prin derogare, către zone din alte state membre aflate la același nivel de restricție.

În ceea ce privește comerțul cu țările terțe, acesta continuă, în funcție de condițiile de export negociate sau solicitate de către fiecare stat importator în parte.

Decizia Comisiei Europene, de a nu include tot teritoriul național în partea III a anexei Deciziei 709/2014, a venit ca urmare a Planului de măsuri prezentat de partea română care cuprinde o serie de dispoziții cu aplicabilitatea imediată: proiectul de Ordin al MADR pentru stabilirea dimensiunilor exploataţiilor de suine şi a tipurilor acestor exploataţii care prevede limitarea la 5 porci într-o gospodărie.

ANSVSA a început în data de 3 decembrie, alături de Poliția Română, controalele în vederea sancționării celor care transportă porci ilicit, contribuind la exinderea pestei porcine africane, a declarat președintele autorităţii, Robert Chioveanu.

Acesta a spus că va pregăti o strategie alături de un grup de lucru format din specialiști din mediul public si privat.

„Am venit într-o plină criză la ANSVSA. Proiectul meu este de elaborare a unui plan de combatere a pestei porcine. Nu putem vorbi de prevenție. Trebuie să avem o nouă strategie. Avem un grup de lucru, am adus specialiști din privat și stat. Am făcut un plan pentru circulația animalelor, pentru siguranța lor, pentru verificări în trafic. Vom acțion central. Împreună cu fermierii și cu Industria Cărnii să ne asumăm planul de combatere a Pestei. Vom lua, cu Ministerul de Interne și cu Ministerul Mediului, principalele măsuri pe termen mediu și lung.

Robert Chioveanu

Termenul oferit de preşedintele ANSVSA pentru revenirea la normal este de cinci ani de zile.

Elaborarea planului va fi terminată la sfârșit de decembrie, început de ianuarie. Nu e posibil sa lupte numai ANSVSA. În cinci ani am putea să avem zonele libere.

Robert Chioveanu

Ultimul raport al Autorităţii Sanitar Veterinare arăta pe 26 noiembrie că Pesta Porcină Africană evolua în 261 de localități din 28 de județe, cu un număr de 774 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și patru focare în exploatații de tip A), numărul focarelor active fiind în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte şase județe existau doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 539.865 de porci afectați de boală și există 2.346 de cazuri la mistreți. În anul 2018, numărul porcilor afectați de PPA a reprezentat 9,3% din efectivul de suine din țara noastră, în timp ce, pentru primele zece luni ale lui 2019, procentul este de 3,7%.

În total au fost stinse 2.022 de focare. Cele mai multe focare active se află în judeţul Brăila – 30 de focare (dintre care 3 focare în exploatații comerciale) și 24 de cazuri la mistreți; județul Giurgiu – 242 de focare (dintre care 5 focare exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A) și 297 de cazuri la mistreți; județul Teleorman – 220 de focare în gospodăriile populației și 537 de cazuri la mistreți; județul Olt – 60 de focare (dintre care un focar într-o exploatație comercială) și 5 cazuri la misteți.

Până la data de 26 noiembrie au fost despăgubiți 13.682 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 330.453.440 de lei.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a apreciat că problema principală o constituie fermele mici, iar prin proiectul de ordin al ministerului agriculturii se pune control pe fermele mici.

Problema noastră era că nu controlam porcii din fermele mici, în sensul că nu erau înregistraţi, erau câţi voiau, nu aveau niciun fel de problemă. La ora actuală, ordinul reglementează clar. Nu interzice creşterea porcului, cum au încercat unii să speculeze. Reglementează altceva. Spune până la cinci porci înregistraţi şi crescuţi cu măsuri de biosecuritate e mică gospodărie şi mănâncă el cu familia lui, între cinci şi nu ştiu câţi porci este exploataţie mică şi o înregistrezi drept exploataţie mică. Este o ordine în creştere porcului. În afară de fermele mari există aşa numite ferme mici, care erau o piaţă neagră fără stop şi o plimbare a porcilor dintr-o parte în alta fără nicio noimă. Ele sunt cele care au întreţinut pesta. Există două soluţii: te apuci şi-i omori pe toţi sau încerci să pui ordine fără să-i aţâţi pe cei mici.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta

Fostul ministru Petre Daea a declarat în 16 octombrie, într-o conferinţă de presă, că pesta porcină africană este „suferinţa” sa şi a fermierilor care au acoperit acest domeniu, iar măsurile luate pentru stingerea a 1.300 de focare existente până la acel moment, au costat mult ţara.

În Delta Dunării, unde prin specificul ei, condiţiile de mediu creează această posibiliate de a se împrăştia virusul, şi nu ai condiţiile prielnice pentru a interveni la timp. Este o suferinţă a tuturor, este suferinţa mea profesională şi suferinţa fermierilor care se ocupă de acest lucru. Am luat măsurile care au costat ţara, dar în acelaşi timp am avut şi sprijinul de la Uniunea Europeană. România a primit 78 milioane de euro pentru a da despăgubiri în această situaţie extrem de delicată pentru ţară.

Petre Daea

Boala nu este prezentă numai în Estul Europei, făcând ravagii în Asia. Indonezia a intrat, cel mai recent, în rândul țărilor asiatice care se confruntă cu pesta porcină africană, ministerul agriculturii din țară anunțând că aproape 30.000 de porci au murit din cauza bolii din Sumatra de Nord.

Estimările indică dispariția a mai mult de jumătate din efectivele de porci din China, anul acesta, din cauza bolii.

Australia și-a sporit măsurile de biosecuritate pentru a evita apariția bolii. În Vietnam și Filipine sunt unele dintre cele mai grave focare din regiune.

Analiștii de la Rabobank se așteaptă ca producția de carne de porc din Vietnam să scadă cu 21% în acest an și cu 8% suplimentar anul viitor.

Estimările mai arată o scădere de 13% a efectivelor sale de porcidin Filipine în 2020, iar în China numărul animalelor a scăzut cu 55%. Boala a fost detectată și în Mongolia, Cambodgia, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Myanmar și Timorul de Est, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.

Prețurile cărnii de porc au crescut în toată Asia, și, în unele cazuri, au alimentat inflația. În China prețurile de consum au crescut cu 4,5%, cel mai rapid nivel din nouă ani, carnea de porc reprezentând o mare parte din această creștere.

Agenția de rating Fitch a anunțat că prețurile cu ridicata din țară aproape că s-au dublat în 2019 și prevede că prețurile din Asia de Sud-Est sunt de asemenea în creștere.

O informare Rabobank anunță că importurile de porc din China din SUA s-au dublat. Prețurile pentru carnea de vită și de pui au crescut, de asemenea, din cauza cererii suplimentare de la consumatorii care renunță la carnea de porc.

MEDIAFAX

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *