Propunere venită dinspre mediul de afaceri: agricultura şi protecţia mediului, sub cupola aceluiaşi minister

Propunere venită dinspre mediul de afaceri: agricultura şi protecţia mediului, sub cupola aceluiaşi minister

„Mediul de afaceri nu este interesat de cine rămâne la guvernare, ci de deblocarea rapidă a situaţiei, întrucât, în prezent, avem o ţară care nu mai funcţionează din punct de vedere economic”, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Această furtună într-un pahar este plătită tot de mediul de afaceri. Pe noi nu ne interesează cine rămâne la guvernare. În acest moment, Guvernul nu mai funcţionează, nu mai pot fi ţinute şedinţe de Guvern, avem o ţară blocată în funcţionarea ei economică. Însă, nu o putem duce aşa luni de zile. E ca la un pacient: dacă nu intervii rapid, s-ar putea să constaţi decesul.

Florin Jianu

În opinia sa, situaţia ar trebui să se rezolve în maximum două săptămâni, pentru a nu exista efecte mult mai grave.

Ceea ce doreşte mediul de afaceri este o eficientizare în ceea ce priveşte actul de guvernare, politicile publice, uşurinţa de a face afaceri, nu să vedem această bătălie politică.

Florin Jianu

Astfel, CNIPMMR propune o regândire a structurii guvernamentale şi o adaptare a programului de guvernare la noile realităţi economice şi sociale.

Cel mai potrivit ar fi un executiv format din 15 ministere, la fel ca în Germania şi Olanda, faţă de formula actuală, cu 24 de miniştri, plus prim-ministru.

În opinia CNIPMMR, Ministerul Energiei ar trebui comasat cu cel al Economiei, portofoliul Dezvoltării cu cel al Turismului, iar agricultura şi protecţia mediului ar trebui să existe sub cupola aceluiaşi minister.

La fel, o altă instituţie ar trebui să fie Ministerul Antreprenoriatului, Comerţului şi Tehnologia Informaţiei.

Acest guvern ar trebui să ofere stabilitate şi predictibilitate, să nu mai emită ordonanţe de urgenţă în domeniul economic şi fiscal, să fie orientat spre creştere nivelului investiţiilor publice, în special cele din infrastructură, şi spre absorbţia de fonduri europene.

Reprezentanţii IMM-urilor

De asemenea, administraţia publică trebuie profesionalizată, iar calitatea serviciilor publice ar trebui îmbunătăţită.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *