Probleme la prima producţie de castraveţi din 2019

Probleme la prima producţie de castraveţi din 2019

În serele din judeţul Galaţi au apărut primii castraveţi din acest an, dar producătorii se declară nemulţumiţi, întrucât preţurile nu sunt cele pe care le-au dorit, iar agricultorii se tem că vor înregistra pierderi.

În plus, nopţile rămân friguroase, ceea ce îi obligă pe legumicultori să investească în lemne de foc.

Fermierii din zona Matca au ieşit pe piaţă cu primii castraveţi. Deşi se aşteptau să vândă la preţ de trufanda, legumicultorii spun că vânzările merg prost din cauza preţurilor.

Producătorii încearcă să ţină de preţ în timp ce intermediarii refuză să cumpere la tarif de trufanda.

De aceea, pe piaţă se adună cantităţi de castraveţi, iar preţurile se schimbă de la o zi la alta. De la 8 la 4,5 lei pe kilogram!

Aceştia sunt primii castraveţi obţinuţi anul acesta. Trufanda românească, din solariile noastre.Legumele nu au fost niciodată stropite, am folosit doar îngrăşământ natural. Sunt produse naturale, nu ca cele din import. Din păcate preţul este sub aşteptări. Facem foarte mult foc în sere din cauză că noaptea este foarte frig şi umezeală. Nu putem risca să pierdem acum recolta. Castraveţii au nevoie de multă căldură, iar vremea de afară nu ne ajută.

Sorin Dragomir – legumicultor

Legumicultorii care ţin focul aprins în permanenţă consumă mii de lei doar pentru achiziţionarea rumeguşului şi a lemnelor.

Totuşi, agricultorii nu au ce face deoarece pentru cei mai mulţi dintre ei legumele reprezintă principala sursă de venit. Ei îşi vând produsele în piaţa din Matca, locul în care ajung tiruri din toată ţara.
Preţ de trufanda

Deocamdată, merg mai prost pentru că nu se caută. Comercianţii spun că este scump, noi nu putem mai ieftin pentru că am consumat şi lemne, rumeguş. Dacă nu sunt cumpăratori trebuie să coborâm preţul pentru că marfa este perisabilă, se strică.

Ion Popovici – legumicultor

Regiunea Matca din judeţul Galaţi este cel mai mare bazin legumicol din ţară.

În zonă sunt peste 4.000 de producători care cultivă legume pe 1.000 de hectare de sere şi pe 2.000 de hectare în câmp.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *