Planurile legumicultorilor, date peste cap de oscilaţiile de temperatură şi precipitaţiile mixte

Planurile legumicultorilor, date peste cap de oscilaţiile de temperatură şi precipitaţiile mixte

Răsadurile de roşii, castraveţi şi ardei, puternic afectate de umiditate şi de lipsa luminii solare, sunt în pericol, spun legumicultorii gălăţeni.

Aceştia sunt nevoiţi să încălzească solariile din cauza umidităţii, iar nopţile curăţă pereţii de apa care se formează.

Ei spun că erau pregătiţi pentru perioade de ger, dar oscilaţiile de temperatură şi precipitaţiile mixte din ultimele săptămâni le-au dat planurile peste cap.

„Avem cultura de roşii pe 2019, în jur de 9.000 de fire, le încălzim cu foc, zi şi noapte, la o temperatură de peste 15 grade. Vremea nu ne ajută în perioada asta, aşa că suntem nevoiţi să facem focul zi şi noapte în sere. O problemă o reprezintă şi umiditatea. Adunăm apa în exces care s-a adunat pe folie, lucru care este în defavoarea plantelor. Este umiditate prea multă şi întuneric şi nu este bine pentru ele, au nevoie de lumină. Castraveţii sunt cei mai sensibili. Temperatura trebuie să fie de peste 20 de grade, altfel plăntuţa se suge la umiditate şi la temperatură scăzută imediat o pierdem”, a declarat un legumicultor din Galaţi.

Banii cheltuiţi cu încălzirea solariilor nu sunt deloc puţini. Un legumicultor spune că în această iarnă a cheltuit 10.000 de lei doar cu rumeguşul folosit în sobe. Un sac de rumeguş costă 12 lei, iar pentru a asigura căldură într-o singură zi este nevoie de cel puţin zece saci.

„Uite aşa mă chinui, mai umplu şi noaptea, pun lemne non-stop. Am ardei Kapia, roşie românească şi tomată olandeză. Nu pot risca să nu le asigur căldură. Plantele sunt foarte firave în perioada asta din cauză că nu există rază solară. Nu avem încotro, trebuie să dăm foc zi şi noapte”, a precizat un alt legumicultor.

În această perioadă, legumicultorii gălăţeni pregătesc răsadurile de roşii şi ardei care vor fi plantate în luna februarie. În sere sunt şi castraveţi în germinaţie care trebuie să rasară în câteva zile. Pentru a nu fi afectate, plantele au nevoie de condiţii optime de temperatură, umiditate şi lumină.

În zona Matca se află cel mai mare bazin legumicol din ţară. Regiunea aflată în mijlocul judeţului Galaţi are peste 4.000 de producători agricoli, aproximativ 1.000 de hectare de sere şi peste 2.000 de hectare cu culturi în câmp, scrie Mediafax.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *