Priorităţile şefului ANSVSA

Priorităţile şefului ANSVSA

Întărirea legislaţiei privind circulaţia medicamentelor de uz veterinar şi promovarea utilizării rezonabile şi responsabile a antimicrobienelor la animale reprezintă priorităţi ale preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Viorel Chioveanu.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Antibioticul de uz veterinar trebuie să fie prescris şi administrat doar de entitatea profesională care prin lege este abilitată să utilizeze şi să manipuleze aceste medicamente şi care trebuie să fie garantul consumului de către populaţie al alimentelor sigure, respectiv medicul veterinar. ANSVSA se va implica activ prin modificarea legislaţiei cu scopul de a limita la maximum riscul de apariţie a fenomenului de antibiorezistenţă la oameni consecutiv consumului de alimente. Acesta va fi unul din principalele mele obiective la conducerea ANSVSA.

Robert Chioveanu

Preşedintele ANSVSA şi ministrul agriculturii, Adrian Oros, au participat la evenimentul internaţional „Rolul unei agende strategice comune de cercetare şi inovare la nivel global pentru controlul rezistenţei la agenţi antimicrobieni”, organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino şi JPIAMR – programul Uniunii Europene pentru combaterea rezistenţei antimicrobiene.

Evenimentul, care a reunit cercetători europeni în domeniul antibiorezistenţei, medici umani şi medici veterinari, vine pe fondul creşterii numărului de cazuri de persoane care dezvoltă bacterii cu rezistenţă la antibiotice.

Potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC, organismul Uniunii Europene care monitorizează fenomenul de antibiorezistenţă în rândul populaţiei umane), România este pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte consumul nejustificat de antibiotic de uz uman.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *