Mugur Isărescu: "Anul agricol 2019 a fost unul nefavorabil"

Mugur Isărescu: "Anul agricol 2019 a fost unul nefavorabil"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat după ședința de politică monetară, în contextul în care a prezentat evoluțiile economice din a doua parte a anului anterior, că anul agricol 2019 a fost unul „nefavorabil”.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Creșterea economică a continuat să decelereze în trimestrul III 2019, dinamica sa anuală reducându-se la 3 la sută, de la 4,4 la sută în trimestrul anterior. Pe partea cererii, contribuția consumului gospodăriilor populației a rămas semnificativă, însă s-a redus vizibil, până la trei puncte procentuale, în contextul unui an agricol nefavorabil, fiind depășită substanțial de cea a formării brute de capital fix, 5,9 puncte procentuale.

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu este primul oficial al statului care recunoaște că anul agricol 2019 a fost unul slab.

La bilanțul de predare a mandatului, fostul ministru Petre Daea a oferit doar estimări de producție, iar MADR a evitat să ofere date oficiale privind producția.

Și în 2017, și în 2018 am fost pe primul loc la cultura de floarea soarelui și porumb în Uniunea Europeană și sunt premise ca și în acest an să ne păstrăm pe primul loc. Dacă în anul 2007, când am intrat în Uniunea Europeană, producția totală la cereale era în jur de 12 milioane de tone, în 2017 a fost de 27 de milioane de tone, în 2018 de 31 de milioane, iar anul acesta se preconizează că ne apropiem de rezultatele obținute în cei doi ani la rând.

Petre Daea, în data de 16 octombrie, la predarea mandatului de ministru al agriculturii


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *