Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani iar sursele de apă din unele localităţi ar putea să se epuizeze, a declarat miercuri ministrul ceh al mediului, Richard Brabec.

CITEŞTE ŞI: PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

Conform unei hărţi prezentate de Richard Brabec, doar 0,1% din teritoriul Cehiei avea un nivel normal de apă în sol la mijlocul lunii aprilie în timp ce 75,4% din teritoriul Cehiei era într-o situaţie de seceta extremă.

Condiţiile secetoase persistă în Cehia încă din 2015, pe măsură ce temperaturile cresc iar ploile scad.

„Ne confruntăm cu o perioadă de secetă fără precedent, atât cu privire la durată cât şi ca impact”, a declarat Richard Brabec după ce oamenii de ştiinţă au prezentat o serie de date care arată că Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. „Râurile mai mici vor seca, ar putea fi zeci, poate sute de comunităţi, care vor fi aprovizionate cu cisternele pentru că sursele lor de apă ar putea seca”, a mai spus oficialul ceh.

Problema a fost agravată de faptul că majoritatea râurilor din Cehia se scurg în afara ţării precum şi de moştenirea agriculturii intensive. În perioada colectivizării forţate, parcele individuale de teren au fost unite în unele din cele mai mari zone de culturi unice din Europa, în timp ce cărările şi alte delimitări au fost eliminate. Experţii susţin că aceasta a redus în mod semnificativ capacitatea solului de a reţine apa, astfel că în prezent Cehia are probleme în a menţine un nivel sustenabil al apelor.

Seceta şi temperaturile ridicate au contribuit de asemenea la răspândirea gândacului de scoarţă, care a provocat anul trecut pagube estimate la 1,70 miliarde de dolari.

Richard Brabec a informat că Ministerul Mediului negociază o majorare a investiţiilor cu 3,5 miliarde de coroane (139,90 milioane de dolari) în acest an, pentru măsuri de combatere a secetei, ceea ce ar putea fi benefic pentru culturi precum cerealele sau rapiţa. Ministrul Mediului nu a oferit detalii cu privire la modul în care intenţionează să cheltuie fondurile suplimentare.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *