Caşcavalul de Săveni, de la finanţarea proiectului până la comercializarea în marile lanţuri de magazine

Caşcavalul de Săveni, de la finanţarea proiectului până la comercializarea în marile lanţuri de magazine

Valoarea totală a celor 278 de proiecte contractate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este de peste 190 de milioane de euro, bani investiţi în procesarea laptelui, a fructelor şi legumelor, precum şi a cărnii.

Peste 270 de unităţi de procesare beneficiază de finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Citeşte şi articolul: Utilitatea echipamentelor produse de compania finlandeză Antti Teollisuus

Una dintre investiţiile realizate prin intermediul submăsurii 4.2 („Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/ comercializarea şi/ sau dezvoltarea de produse agricole”) este proiectul „Modernizare unitate procesare lapte”, implementat de o societate comercială din judeţul Botoşani care a urmărit dezvoltarea și modernizarea unor capacităţi de procesare şi comercializare a produselor agricole în comuna Vlăsineşti.

Valoarea totală a proiectului este de 156.695 de euro, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 61.648 de euro.

Este o investiţie la care ne putem raporta când vorbim despre investiţii în mediul rural, în special prin faptul că laptele este colectat din şapte comune limitrofe, iar capacitatea de prelucrare este de 15.000 de litri pe zi. Afacerea a crescut în mai multe etape atât din punctul de vedere al capacității de producţie, cât şi al celei de depozitare. Este unul dintre beneficiarii noştri care mai are un proiect în derulare, realizat prin intermediul aceleaşi submăsuri 4.2, dar şi unul pe axa LEADER privind cooperare în vederea comercializării de produse lactate prin intermediul unui lanţ scurt de aprovizionare.

Adrian Chesnoiu – directorul general al AFIR

În fabrica botoşăneană, produsele (caşcaval, ruladă cu şuncă presată, cu piper sau cu boia, smântână şi unt) sunt realizate după procedee tradiţionale, în coşuri de nuiele, pe mese cu blat de stejar şi rafturi din lemn de brad.

Un produs deosebit realizat în cadrul acestei unităţi este caşcavalul de Săveni, ambalat atât în ceară, cât şi în pungă termocontractivă.

În procesul de fabricaţie a caşcavalului de Săveni se foloseşte laptele de vacă crud. Lipsa tratamentului termic permite acţiunea florei microbiene locale asupra laptelui. De asemenea, toate operaţiunile de realizare a caşcavalului sunt efectuate manual. Practic, este vorba despre singurul caşcaval care este produs în Romania şi care a obţinut până acum atestarea de indicaţie geografică protejată din partea ministerului agriculturii. Afacerea a fost dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene obţinute prin intermediul AFIR. Am depus un proiect pe fonduri europene în anul 2013 prin GAL Valea Başeului de Sus, apoi am terminat investiţia, după care am început activitatea. În următorii ani am găsit oportunitatea să facem un caiet de sarcini pentru produsul „Caşcaval de Săveni”, care face parte din Asociaţia Producătorilor de Caşcaval de Săveni. Am depus documentaţia la ministerul agriculturii, produsul a fost evaluat, a fost conform, iar acum este singurul caşcaval din Romania care are protecţie naţională.

Constantin Aniculăesă – reprezentantul legal al beneficiarului PNDR


Produsele realizate sunt comercializate pe piaţa internă în marile lanţuri de magazine, iar în unitatea de procesare lucrează 12 oameni din mediul rural.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *