Rezultate ale programului de tomate

Rezultate ale programului de tomate

Cei 29 de agricultori din Caraş-Severin înscrişi în primul ciclu de producţie al programului de sprijin pentru tomate au valorificat, până în prezent, peste o sută de tone de roşii.

Doar în perioada 15 mai – 15 iulie, cei 29 de beneficiari ai programului au comercializat peste 110 tone de tomate, în medie, circa 3,7 tone pe exploataţie şi vânzările continuă. Pieţele din Reşiţa sunt pline în aceste zile de agricultori care vin să îşi comercializeze produsele, dar în special roşiile româneşti. Roşiile vechi, româneşti, întrunesc calităţi gustative deosebite, însă sunt pentru consum imediat. În schimb, hibrizii care provin din staţiuni de cercetare sunt căutaţi pe piaţă de cei care doresc să le depoziteze pentru un timp mai îndelungat sau să le transporte pe distanţe mai mari. Există la ora actuală o paletă foarte largă de soiuri şi hibrizi de tomate, nu numai româneşti, ci şi străine, care satisfac cerinţele pieţei. Mă refer aici la gust, aromă, textură, dar şi la timpul în care ele rezistă la transport ori depozitare.

Consilierul Liviu Munteanu – Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin

Liviu Munteanu susţine că tomatele au diferite destinaţii. Unele merg spre consumul propriu, iar altele sunt folosite industria hotelieră şi în alimentaţia publică.

Cel mai mare succes printre cumpărători îl au, însă, roşiile româneşti care sunt prezente în pieţele reşiţene.

Producători de la Fîrliug, Forotic, dar şi din alte localităţi din judeţul Caraş-Severin vin în municipiul Reşiţa pentru a le oferi gospodinelor cele mai bune tomate produse de ei, dar şi alte legume de sezon, precum ardei, vinete sau dovlecei.

Roşiile noastre româneşti sunt cele mai căutate şi au cea mai mare trecere. Eu folosesc numai seminţe româneşti de ani de zile, de când le produc. Pe noi, producătorii locali, ne-a ajutat foarte mult şi Programul de sprijin pentru tomate, prin prisma banilor de care beneficiem, cei 3.000 euro, dar şi reclama făcută. Oamenii au aflat că vindem roşii româneşti şi vin în număr tot mai mare să le cumpere.

Producător de roşii

Următorul ciclu al programului „Ajutor de minimis pentru tomate în spaţii protejate” va fi în lunile noiembrie şi decembrie.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *