136 de fermieri din Vrancea s-au înscris în programul de susţinere a tomatelor

136 de fermieri din Vrancea s-au înscris în programul de susţinere a tomatelor

Un număr de 136 de fermieri s-au înscris în acest an în programul „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, mai mult de jumătate dintre aceştia primind deja subvenţii de peste un milion de lei, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Agricultură Judeţene Vrancea.

Programul susţinere a tomatelor se implementează din 2017, când am avut un număr de 84 de beneficiari. În 2018 am avut 110 beneficiari, iar pentru anul 2019, până în prezent, avem 136 de beneficiari, din care au finalizat în primul ciclul 78 de beneficiari. Aceştia au şi primit subvenţiile, în valoare totală de peste un milion de lei. Pentru ciclul II avem înscrişi 58 de beneficiari, dar agricultorii se mai pot înscrie până pe 15 septembrie. Beneficiarii provin din Bilieşti, Garoafa, Ţifeşti, în general din bazinul legumicol al Vrancei, dar şi din Homocea sau Ploscuţeni.

Maria Bunghez, directorul general al DAJ Vrancea, pentru Agerpres

Potrivit acesteia, din cauza factorilor meteo atipici, fermierii se orientează din ce în ce mai mult către culturile în spaţii protejate.

Din evoluţia cifrelor se observă că numărul de beneficiari a programului de susţinere a tomatelor a crescut de la an la an. În ultimul timp, fermierii merg foarte mult pe culturi în spaţii protejate şi mai puţin în câmp, care sunt mai costisitoare şi foarte mult influenţate de factorii meteo. Iar factorii meteo sunt destul de atipici în ultimii ani.

Maria Bunghez, directorul general al DAJ Vrancea, pentru Agerpres

De programul susţinere a tomatelor poate beneficia orice persoană fizică sau juridică care deţine un solar unde să cultive o suprafaţă de minim 1.000 de metri pătraţi.

Acestea trebuie să producă minimum două kilograme de roşii pe plantă, respectiv două tone pe 1.000 de metri pătraţi cultivaţi şi să facă dovada comercializării tomatelor.

Subvenţia pe care o primesc este de 3.000 de euro pe an.

Programul „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate” se derulează pe o perioadă de şapte ani, iar un beneficiar nu trebuie sa depăşească plafonul maxim de 15.000 de euro.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *