REACŢIE | India anunţă noi tarife vamale pentru 28 de categorii de produse importate din SUA

REACŢIE | India anunţă noi tarife vamale pentru 28 de categorii de produse importate din SUA

Autorităţile indiene au anunţat majorarea tarifelor vamale pentru 28 de categorii de produse importate din Statele Unite ale Americii, ca reacţie la decizia Washingtonului de a retrage o serie de privilegii acordate acestei ţări.

Decizia guvernului de la New Delhi vine după ce, pe 5 iunie, preşedintele american, Donald Trump, a eliminat privilegiile comerciale pe care India le avea în cadrul Sistemului Generalizat de Preferinţe (GSP).

Citeşte şi articolul: Utilitatea echipamentelor produse de compania finlandeză Antti Teollisuus

India era cel mai mare beneficiar al acestui sistem, care permitea exporturi în regim duty-free de 5,6 miliarde de dolari.

Autorităţile indiene au catalogat la acel moment decizia lui Trump ca fiind „nefericită” şi au avertizat că vor lua măsuri pentru a-şi proteja interesele.

Printre tipurile de produse pentru care a fost decisă majorarea tarifelor vamale se numără şi unele produse alimentare, cum ar fi migdalele, merele şi nucile.

Anul trecut, India a decis să crească tarifele vamale cu 120% pentru importurile de produse americane ca urmare a deciziei Statelor Unite ale Americii de a nu excepta ţara asiatică de la majorarea tarifelor pentru importurile de oţel şi aluminiu, însă autorităţile de la New Delhi au amânat creşterea tarifelor după ce ambele părţi au fost de acord să înceapă o serie de negocieri.

Comerţul dintre SUA şi India s-a ridicat în 2018 la 142,1 miliarde de dolari.

Guvernul indian a anunţat că majorarea tarifelor pentru cele 28 de tipuri de produse este valabilă doar pentru acele bunuri care provin din Statele Unite ale Americii, iar tarifele pentru aceleaşi categorii de produse importate din restul ţărilor nu se modifică.

Secretarul american de stat Mike Pompeo, care are programată în această lună o vizită în India, a declarat recent că SUA este dispusă să dialogheze cu India pentru rezolvarea disputei comerciale dintre cele două ţări.

India este de departe cel mai mare importator de migdale din Statele Unite ale Americii, potrivit departamentului american al agriculturii.

În 2018, India a cumpărat migdale în valoare de 543 de milioane de dolari din SUA, reprezentând peste jumătate din exporturile de migdale ale Statelor Unite ale Americii.

Totodată, India este al doilea cel mai mare importator de mere din SUA, plătind 156 de milioane de dolari pentru acestea în 2018.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *