China opreşte achiziţiile de produse agricole americane pe fondul intensificării războiului comercial

China opreşte achiziţiile de produse agricole americane pe fondul intensificării războiului comercial

China a renunţat la noile achiziţii de produse agricole americane, după ce joi preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Guvernul de la Beijing a cerut companiilor de stat să suspende achiziţiile de produse agricole americane, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Conform unor oficiali chinezi implicaţi în negocierile comerciale, birocraţii de la Beijing au fost şocaţi de anunţul lui Trump iar China a dat asigurări că va reacţiona la decizia şefului statului american.

Acum firmele de stat din China nu mai cumpără produsele fermierilor americani şi aşteaptă să vadă cum progresează negocierile, susţin sursele.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat luna trecută, la summitul G20 din Japonia, că el şi omologul său chinez, Xi Jinping, au fost de acord ca Statele Unite să se abţină deocamdată de la impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru bunurile din China, în timp ce statul asiatic va achiziţiona mai multe produse agricole americane.

În mod repetat, Trump s-a plâns că statul chinez nu a făcut „achiziţiile masive” de produse agricole promise de Xi Jinping. Aceste acuzaţii „nu sunt adevărate” deoarece firmele din China au cumpărat produse agricole americane, inclusiv boabe de soia, a declarat Cong Liang, secretarul general al NDRC (Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China), într-un interviu acordat televiziunii de stat CCTV.Unele tranzacţii nu s-au finalizat deoarece preţurile nu sunt competitive, a adăugat şeful NDRC.

China este cel mai mare importator global de boabe de soia.

Escaladarea tensiunilor dintre SUA şi China i-a încurajat pe cumpărătorii chinezi să cumpere boabe de soia din Brazilia, susţin sursele.

Presa de stat chineză a anunţat luna trecută că Statele Unite au livrat Chinei, din iunie, câteva milioane de tone de boabe de soia, deşi datele oficialilor de la Washington arată că este vorba de cantităţi mult mai reduse.

Conform celor mai recente date ale Departamentului american al Agriculturii (USDA), 1,02 milioane de tone de soia au fost livrate Chinei în perioada 28 iunie – 18 iulie, iar USDA ar urma să anunţe noi date săptămâna aceasta. La rândul său, postul de televiziune de stat CCTV a anunţat, citând datele Ministerului Comerţului de la Beijing, că statul asiatic a depus din 19 iulie cereri către furnizorii din SUA pentru achiziţionarea de soia, bumbac, carne de porc, sorg şi alte produse agricole, iar unele tranzacţii au fost deja realizate.

„Atât timp cât produse agricole americane sunt la un preţ rezonabil şi sunt de bună calitate, se estimează că vor avea loc noi achiziţii”, informează CCTV.

Postul susţine că majorarea achiziţiilor indică disponibilitatea Chinei de a promova produsele agricole americane.

Datele vamale americane arată că, în iunie, China a achiziţionat din SUA 614.805 tone de boabe de soia, o scădere cu 2,5% faţă de iunie 2018 şi cu 37% faţă de mai 2019, când au fost 977.024 tone.

Conform datelor Refinitiv, aproximativ 1,02 milioane tone de boabe de soia au fost încărcate în mai pe nave pentru a ajunge în China, faţă de 198.641 tone de boabe de soia care au plecat din SUA către China în iunie.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *