Preşedintele Pro Agro, la final de mandat

Preşedintele Pro Agro, la final de mandat

Agricultura României a devenit performantă odată cu aderarea la Uniunea Europeană (UE), iar fără banii europeni nu ar fi fost ceea ce este astăzi, dar mai sunt foarte multe lucruri de făcut, a declarat, astăzi, la conferinţa de final de mandat, Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro.

România agricolă după anul 2020 ar trebui să aibă structuri asociative autentice şi avem o specificitate anume a agriculturii ce trebuie menţinută. Federaţia Pro Agro şi-a dovedit în aceşti patru de zile capacitatea în susţinerea unor politici publice coerente. La sfârşit de mandat, vreau să vă spun că, la momentul la care am fost ales, în 2016, de către colegii mei, am spus că va fi ultimul meu mandat. Cred că aşa trebuie să se procedeze în toate structurile asociative pentru a exista o concurenţă reală. Eu cred că agricultura României, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, a devenit performantă, avem foarte multe lucruri de făcut în următorul exerciţiu financiar viitor, avem nevoie de ferme. Fermierul român se confruntă mereu cu problema accesului la piaţă şi ar trebui să vedem care este rolul acestuia în lanţul agroalimentar. Avem nevoie de un parteneriat corect cu Ministerul Agriculturii.

Emil Dumitru – preşedintele Pro Agro

Acesta a adăugat că fermierii şi asociaţiile de profil din România ar trebui să fie unite, pentru ca produsele româneşti provenite de la fermele autohtone să fie promovate către consumatori.

Cred că, la sfârşit de mandat, din punctul meu de vedere, ar trebui să existe o unitate. Faptul că suntem foarte dezbinaţi, a condus practic la mai multe voci şi a făcut să nu se atingă obiectivele propuse. Trebuie să ne compatibilizăm la un moment dat şi să avem aceeaşi voce. Lucrurile acestea sunt foarte importante pentru că cei care ne privesc sunt consumatori şi ar trebui să ne promovăm produsele noastre, provenite de la fermele din România. Asta înseamnă bani pentru România. Cred că fără banii veniţi de la Uniunea Europeană, agricultura României nu ar fi fost ceea ce este astăzi. Noi suntem fermieri mici cu forţă de negociere mică faţă de comercianţi, care au o forţă de negociere mare. De multe ori, vindem cu mult sub preţul pieţei.

Emil Dumitru – preşedintele Pro Agro

Pe de altă parte, Emil Dumitru a punctat faptul că în România există o lipsă a serviciilor de consultanţă agricolă pentru fermieri.

Acestea vor deveni obligatorii din 2021. Consider că trebuie să facem acele Camere Agricole. Avem un nivel scăzut de integrare în lanţul valoric. Producţia pe care o avem nu se regăseşte şi în balanţa comercială. Avem un deficit în balanţa comercială de 1,6 miliarde de euro, iar asta înseamnă că exportăm porumb şi nu facem produse cu valoare adăugată mare. De asemenea, avem nevoie de tineri care să se stabilească în satul românesc.

Emil Dumitru – preşedintele Pro Agro

Conform raportului de activitate prezentat astăzi de Emil Dumitru, Pro Agro a reuşit în ultimii patru ani de mandat să puncteze o serie de realizări: a devenit parte a Consiliului Economic şi Social din România, are reprezentativitate la nivel naţional pe sectorul agroalimentar, este membră a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), este reprezentată în Comisiile de Dialog Social la ministerele resort, face parte din Consiliul Consultativ în cadrul ANSVSA, este partener în proiectul Smart Agri Hubs, finanţat de Comisia Europeană prin programul Horizont 2000, a participat activ la şedinţele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Începând de mâine, Emil Dumitru nu va mai conduce Federaţia Naţională Pro Agro, luând decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat de preşedinte, dar şi de a se retrage din toate funcţiile de conducere din cadrul organizaţiei.

Oficialul a precizat, astăzi, că, în urma discuţiilor avute în Adunarea Generală, s-a hotărât ca acesta să susţină un interimat pentru 30 de zile, până la alegerile „pentru care, la acest moment, nu s-a înscris nici o persoană”.

Pro Agro este o organizaţie profesională înfiinţată în anul 2012 de şi pentru producătorii români din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raporturile cu instituţiile europene, naţionale publice şi private.

Foto: Mediafax

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *