Guvernul a aprobat o hotărâre privind registrul agricol pentru perioada 2020-2024

Guvernul a aprobat o hotărâre privind registrul agricol pentru perioada 2020-2024

Executivul a aprobat un proiect de hotărâre privind registrul agricol pentru perioada 2020-2024, în condițiile în care actul normativ care a reglementat timp de cinci ani registrul agricol va expira la 31 decembrie.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Propunem proiectul de hotărâre de guvern privind registrul agricol pentru perioada 2020-2024, pentru că actul normativ care a reglementat timp de cinci ani registrul agricol expiră la 31 decembrie 2019. Hotărârea de Guvern 218 din 2015 și Registrul agricol este un instrument în baza căruia fermierii primesc adeverințe și aplică pentru a beneficia de subvenții de sprijin european direct.

Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe reprezentantul MADR dacă există o modalitate ca primarii să nu mai blocheze acordarea plăților la hectar pentru fermieri.

Nu putem găsi o modalitate să scăpăm de blocajul acesta pe care îl fac unii primari în acordarea plăților la hectar? Pentru că sunt condiționate plățile de eliberarea de adeverințe. L-am abordat pe domnul ministru (Adrian Oros – n.r.) și chiar i-am solicitat să aibă o intervenție energică și mai ales să prezinte o situație cu primarii care pun bețe în roate din motive pe care nu le înțeleg.

Ludovic Orban

Secretarul de stat al Ministerului a răspuns că există un act normativ care prevede că primarii au obligația să emită aceste adeverințe. Acesta că, în cazul în care vor fi blocaje ar fi bine să fie făcută o circulară comună cu Ministerul de Interne în care să le explice edililor că este un abuz împiedicarea dreptului fermierilor să acceseze fondurile europene.

În ordonanța 3 prevede în mod expres faptul că autoritățile publice locale, primarii sunt obligați să emită aceste adeverințe, dar dacă vor fi semnalate cazuri în mod expres, ar trebui să facem o circulată comună cu Ministerul Administrației și Internelor să explicăm primarilor că orice fel de abuz din partea lor practic împiedică dreptul fermierilor români de a accesa fondurile europene.

Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *