Pesta porcină africană face ravagii în Asia

Pesta porcină africană face ravagii în Asia

Indonezia a intrat în rândul țărilor asiatice care se confruntă cu pesta porcină africană, ministerul agriculturii din această țară anunțând că aproape 30.000 de porci au murit din cauza bolii din Sumatra de Nord, anunță BBC.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Estimările indică dispariția a mai mult de jumătate din efectivele de porci din China, anul acesta, din cauza bolii.

Australia și-a sporit măsurile de biosecuritate pentru a evita apariția bolii.

Deși este inofensiv pentru oameni, virusul poate ucide porcii în câteva zile, iar rata mortalității poate fi de până la 100%, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Virusul este capabil să supraviețuiască timp de șapte zile fără gazdă și luni întregi în produse congelate.

Cel mai mare impact până acum a fost în China, dar răspândirea virusului în Asia de Sud-Est a fost îngrijorătoare.

În Vietnam și Filipine sunt unele dintre cele mai grave focare din regiune.

Analiștii de la Rabobank se așteaptă ca producția de carne de porc din Vietnam să scadă cu 21% în acest an și cu 8% suplimentar anul viitor. Estimările mai arată o scădere de 13% a efectivelor sale de porcidin Filipine în 2020, iar în China numărul animalelor a scăzut cu 55%.

Ministrul indonezian al agriculturii Syahrul Yasin Limpo a declarat reporterilor până în prezent că virusul a fost depistat în anumite părți din Sumatra de Nord.

Boala a fost detectată și în Mongolia, Cambodgia, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Myanmar și Timorul de Est, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.

În afara Asiei, boala este prezentă și în Europa de Est și Africa sub-Sahariană.

Australia, cunoscută pentru măsurile stricte de biosecuritate, cheltuie o sumă suplimentară de 45 milioane dolari pentru măsuri menite să împiedice răspândirea virusului.

În ultimele șase luni, autoritățile australiene au confiscat 32 de tone de produse din carne de porc din bagajele pasagerilor și pachetele expediate.

„Din aceasta, 49% au avut pestă porcină africană”, a declarat Margo Andrae, directorul executiv al Australian Pork Limited.

Germania și-a intensificat recent măsurile de prevenire a bolii, după descoperirea unui mistreț bolnav la granița cu Polonia.

Prețurile cărnii de porc au crescut în toată Asia, și, în unele cazuri, au alimentat inflația.

În China prețurile de consum au crescut cu 4,5%, cel mai rapid nivel din nouă ani, carnea de porc reprezentând o mare parte din această creștere.

Agenția de rating Fitch a spus că prețurile cu ridicata din țară aproape că s-au dublat în 2019 și prevede că prețurile din Asia de Sud-Est sunt de asemenea în creștere.

Rabobank a spus că importurile de porc din China din SUA s-au dublat.

Prețurile pentru carnea de vită și de pui au crescut, de asemenea, din cauza cererii suplimentare de la consumatorii care renunță la carnea de porc.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *