Fonduri aprobate pentru angajarea tinerilor în agricultură

Fonduri aprobate pentru angajarea tinerilor în agricultură

Programul de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară a fost aprobat în cadrul şedinţei de astăzi a guvernului.

Actul normativ vine în sprijinul fermierilor care fac angajări, printr-un instrument de susţinere financiară care să le ofere acestora posibilitatea de a angaja forţă de muncă tânără în sectoarele menţionate.

Citeşte şi articolul: „Ziua Antti”, un eveniment dedicat fermierilor

Fermierul care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai programului va beneficia de următorul sprijin financiar lunar pentru fiecare persoană:

  • 1.000 de lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară;
  • 750 de lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cu cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau al industriei alimentare;
  • 500 de lei pentru persoanele fără studii.

Tinerii beneficiari ai programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare, conform codurilor COR.

Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii fermieri au obligaţia de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/ 2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea corespunzătoare anului în curs este de 30 de milioane de lei.

În urma acestei măsuri se estimează că până la sfârşitul lui 2019 vor fi angajați 3.000 de tineri.

Prevederile actului normativ vor fi puse în aplicare de direcţiile pentru agricultură judeţene prin numirea unui responsabil pentru gestionarea registrului unic privind „Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară”.

Înscrierea în program se poate face până la data de 31 decembrie 2020.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *