Comisia Europeană oferă asigurări că va sprijini în continuare sectorul agroalimentar al UE

Comisia Europeană oferă asigurări că va sprijini în continuare sectorul agroalimentar al UE

Comisia Europeană continuă să monitorizeze îndeaproape toate pieţele agricole şi comerţul cu produse alimentare, observatoarele UE ale pieţelor fiind actualizate regulat, se arată într-un comunicat al executivului european.

În contextul pandemiei de coronavirus, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene îşi demonstrează rezilienţa şi continuă să le ofere europenilor alimente sigure şi de înaltă calitate.

Fermierii şi producătorii se confruntă însă cu dificultăţi şi cu o presiune crescândă.

Asigurarea securităţii alimentare şi a unui lanţ eficace de aprovizionare cu alimente pe întregul continent rămâne una dintre priorităţile Comisiei Europene.

În cadrul reuniunii prin videoconferinţa de joi, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, le-a prezentat miniştrilor agriculturii din UE o perspectivă de ansamblu asupra situaţiei.

Ne confruntăm cu o criză fără precedent şi le sunt tot mai recunoscător fermierilor şi producătorilor noştri pentru eforturile continue pe care le depun, în pofida dificultăţilor şi a presiunii crescânde. Aceste vremuri dificile au demonstrat rezilienţa lanţului nostru de aprovizionare cu alimente. Reuniunea de joi ne-a permis să avem o perspectivă de ansamblu asupra acestei situaţii care se schimbă rapid. Am ascultat cu atenţie şi am notat cu interes toate sugestiile şi solicitările, iar Comisia le va analiza şi va oferi răspunsuri. Voi urmări în continuare situaţia, rămânând în strâns contact cu statele membre. Suntem gata să luăm măsuri suplimentare atunci când este necesar.

Janusz Wojciechowski

De la începutul crizei, comisia a adoptat o serie de măsuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar printre care prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC, iar noul termen-limită pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte completarea cererilor, în aceste vremuri dificile şi fără precedent.

Prelungirea a fost deja comunicată Italiei, iar Comisia pregăteşte măsurile juridice necesare pentru punerea în aplicare a prelungirii în toate statele membre.

De asemenea, în temeiul nou adoptatului cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100.000 euro per fermă, iar societăţile de prelucrare şi de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800.000 de euro.

Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin naţional specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei.

Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20.000 de euro (şi până la 25.000 de euro în anumite cazuri).

Aşadar, în temeiul cadrului temporar, sprijinul naţional total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120.000 euro (sau la 125.000 de euro).

Comisia îşi coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcţionarea pieţei unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi”.

Aceste „culoare verzi”, bazate pe punctele esenţiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăşi 15 minute.

Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *