În şedinţa de astăzi a guvernului au fost aprobate plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal şi zootehnic pentru anul de cerere 2018.
Valoarea plafonului dedicat ajutoarelor naţionale tranzitorii este de 268.466.600 de euro, care se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
În sectorul vegetal, fondurile se distribuie astfel:
- 102.361.800 de euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
- 6.600 de euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
- 1.656.200 de euro pentru tutun;
- 100.800 de euro pentru hamei;
- 1.818.600 de euro pentru sfeclă de zahăr.
Cuantumul pe hectar este calculat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) prin raportarea sumelor prevăzute la suprafeţele eligibile corespunzătoare.
De asemenea, sumele pentru sectorul zootehnic vor fi repartizate în felul următor:
- 22.228.800 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
- 93.416.400 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
- 46.877.400 de euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
Cuantumul pe unitatea de măsură este calculat tot de APIA prin raportarea sumelor prevăzute la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile la efectivele de bovine, respectiv la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.
Pentru sectorul vegetal, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- Să fie înscrişi în evidenţele APIA;
- Să exploateaze suprafeţe eligibile pe care se află culturi amplasate pe teren arabil şi să deţină contract cu procesatorii pentru livrarea producţiilor obţinute de in, cânepă, hamei, tutun şi sfeclă de zahăr.
Pentru cultura de cânepă este necesară autorizaţie de cultivare.
Fermierii din sectorul zootehnic trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- Să deţină exploataţii înregistrate în RNE în care să existe cel puţin un animal identificat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
- Solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum trei tone de lapte în anul de referinţă;
- ANT bovine lapte – solicitantul să fi deţinut un efectiv de minimum trei capete de bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă înregistrate în RNE;
- ANT bovine carne – efectivul din exploataţia înregistrată în RNE să fie de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată;
În urma acestei hotărâri de guvern se estimează că aproximativ 189.000 de fermieri vor beneficia de cel puţin un sprijin prin ANT şi că vor fi efectuate plăţi pentru 11 milioane de capete de animale şi 1,4 milioane de tone de lapte.