Acuzaţii grave în presa americană: "Politicienii din UE se îmbogăţesc din subvenţiile destinate agriculturii"

Acuzaţii grave în presa americană: "Politicienii din UE se îmbogăţesc din subvenţiile destinate agriculturii"

Uniunea Europeană investește 65 de miliarde de dolari anual în subvențiile acordate agriculturii, însă o parte din această sumă ajunge în conturile politicienilor, finanțând astfel relațiile corupte dintre aceștia și îmbogățind oamenii influenți, scrie publicaţia The New York Times.

În timpul comunismului, fermierii munceau pe câmpurile ce se întind în jurul orașului Csakvar, poziționat în vestul Budapestei, culegând grâu și porumb pentru un Guvern care le furase pământul.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

În prezent, copiii lor muncesc pentru noii conducători, un grup de oligarhi și patroni politici care au anexat țara prin acorduri neclare cu guvernul maghiar, care a suscitat o întorsătură modernă asupra unui sistem feudal, oferind locuri de muncă celor care respectă regulile și pedepsindu-i pe cei ce se împotrivesc sistemului impus.

După cum arată dovezile, acești baroni funciari sunt finanțați și încurajați de Uniunea Europeană, relatează sursa citată.

În fiecare an, blocul european al celor 28 de țări plătește 65 miliarde de dolari sub forma unor subvenții agricole, cu scopul de a sprijini fermierii din Europa și pentru a menține active comunitățile rurale.

Dar în Ungaria și în o mare parte din Europa Centrală și de Est, cea mai mare parte din bani se îndreaptă către politicieni și persoane influente.

Potrivit anchetei, Andrej Babis, prim-ministrul Republicii Cehe, a primit, anul trecut, 42 de milioane de dolari în subvenții, această practică luând amploare în Slovacia și Bulgaria.

De asemenea, conform investigației, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, și-a îmbogățit rudele din subvenții agricole de la Uniunea Europeană.

Mai mult, s-a constatat că 80% din banii de subvenții agricole sunt pentru cei influenți din Europa și doar mărunțișul ajunge la fermieri.

Organismele europene de la Bruxelles permit această corupție pentru că o confruntare cu aceasta ar însemna schimbarea unui program ce ajută la menținerea uniunii.

Acesta este motivul pentru care, odată cu extinderea proiectului de reînnoire a fermelor din acest an, Bruxelles-ul nu se concentrează asupra eliminării corupției sau a înăspririi controalelor, iar parlamentarii încearcă să ofere conducătorilor naționali mai multă autoritate cu privire la modul în care aceștia cheltuie banii, peste obiecțiile auditorilor interni.

Programul pentru agricultură reprezintă cel mai mare element din bugetul central al Uniunii Europene, însumând 40% din cheltuieli și fiind, totodată, unul dintre cele mai mari programe de subvenții la nivel global.

Cu toate acestea, unii europarlamentari de la Bruxelles care scriu și votează politica agricolă recunosc că de multe ori nu știu unde ajung banii.

În județul Fejer, unde se află reședința prim-ministrului din Ungaria, „extrema dreaptă a Europei și critic dur pentru Bruxelles și elitele europene”, Viktor Orban acceptă banii Uniunii Europene.

Potrivit anchetei, acesta folosește subvențiile europene drept un sistem de patronaj cu care își îmbogățește prietenii și familia, își protejează interesele politice și îi pedepsește pe inamicii săi.

Guvernul Orban a scos la licitație suprafețe mari de teren aparținând statului către membrii apropiații prim-ministrului, beneficiind în acest sens inclusiv un prieten al politicianului din copilărie care a devenit, ulterior, unul dintre cei mai bogați oameni din țară.

„Este un sistem absolut corupt”, a spus Jozsef Angyan, care deținut, în trecut, funcția de secretar pentru dezvoltare rurală în Guvernul lui Viktor Orban.

Uniunea Europeană cheltuie de trei ori mai mult decât Statele Unite pentru subvenții acordate fermierilor în fiecare an, dar, pe măsură ce sistemul s-a extins, responsabilitatea nu s-a menținut.

Guvernele naționale publică câteva informații despre destinatarii banilor, dar cei mai mari beneficiari se ascund în spatele structurilor de proprietate complexe.

Și deși fermierii sunt plătiți, în parte, pe baza suprafeței deținute, datele privind proprietatea sunt păstrate în secret, ceea ce face mai dificilă urmărirea apariției terenurilor și a corupției.

Uniunea Europeană păstrează o bază de date principală, dar, citând dificultatea de a descărca informațiile solicitate, a refuzat să furnizeze o copie către autorii anchetei.

Totodată, o companie formată de premierul ceh și miliardarul agricultor, Andrej Babis, a încasat, anul trecut, cel puțin 42 de milioane de dolari în urma subvențiilor.

În Bulgaria, subvențiile au devenit bunăstare pentru elita agricolă. Academia Bulgară de Știință a descoperit că 75% din principalul tip de subvenție agricolă europeană din țară ajunge în mâinile a aproximativ 100 de entități.

Procurorul-șef din Slovacia a recunoscut existența unei „mafii agricole”.

Micii fermieri au raportat că au fost bătuți și extorcați pentru terenuri valoroase pentru care primesc subvenții.

Jurnalistul Jan Kuciak a fost ucis anul trecut în timp ce investiga mafioți italieni care s-au infiltrat în industria fermelor, au profitat de subvenții și au construit relații cu politicieni puternici.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *