Oamenii de afaceri văd o reducere a ritmului de creştere economică în semestrul al doilea. Consultant economic: "Agricultura, în ciuda provocărilor climatice, rămâne în prim-plan"

Oamenii de afaceri văd o reducere a ritmului de creştere economică în semestrul al doilea. Consultant economic: "Agricultura, în ciuda provocărilor climatice, rămâne în prim-plan"

Economia a continuat să crească susținut, cu 5%, conform INS, însă ritmul de creștere se va reduce în a doua parte a anului, estimează 72% dintre oamenii de afaceri chestionați de compania Frames, aceștia prognozând avansul PIB în intervalul 3,5-4%, sub estimările autorităților de la București.

Accentuarea inflației, perspectivele deprecierii monedei naționale și extinderea blocajului financiar sunt cele mai importante semnale de alarmă trase de oamenii de afaceri, în cadrul „Barometrului privind starea economiei”, ediția iulie 2019.

22% dintre cei chestionați văd o creștere economică chiar mai redusă, sub nivelul de 3,5%, în timp ce 6% au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 4%.

Evoluția economică stimulată de consum a adus un plus în buzunarele românilor însă a determinat accentuarea dezechilibrelor macroeconomice. Tot mai mulți investitori văd în realitatea economică din România fotografia perioadei dinainte de criza economică, atunci când, la fel ca acum, economia duduia în statistici însă, în realitate, era puternic nesustenabilă. Suntem ca într-un roller coaster în care ne aflăm tot mai aproape de vârf și va urma, inevitabil, coborârea.

Adrian Negrescu – consultant economic la Frames

Întrebați care sunt principalele provocări cu care se confruntă mediul de afaceri în prezent, 57% dintre respondenți au indicat accentuarea blocajului financiar, 46% au menționat creșterea inflației, 38% s-au arătat îngrijorați de o potențială evoluție negativă a cursului de schimb, iar 27% de o nouă creștere a fiscalității.

Întrebați care sunt sectoarele care vor aduce profit în acest an, cei mai mulți manageri au indicat comerțul (47%), sectorul IT (35%), agricultura (27%) și construcțiile (23%).

Agricultura, în ciuda provocărilor climatice, rămâne în prim-plan, după recordurile din anii trecuți. De succesul campaniei de recoltare din această vară vor depinde, în mare măsură, și investițiile pentru 2020.

Raportul Frames

Barometrul semestrial privind starea economiei a fost realizat de Frames în perioada 24-30 iunie 2019, prin chestionare online, telefonic și prin e-mail, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, inclusiv din agricultură.

MEDIAFAX

Foto: publicnewsfm.ro

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *