Verificări în pieţele agroalimentare

Verificări în pieţele agroalimentare

În această perioadă, pieţele agroalimentare din Romania oferă consumatorilor o abundenţă de legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă.

Sunt expuse în toate pieţele legume din majoritatea speciilor – tomate, ardei, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, mazăre, verdeţuri, precum şi fructe de sezon – cireşe, piersici, caise.

Autoritatea Naţională Fitosanitară a prelevat până în prezent 385 de probe din legume şi fructe autohtone atât din culturi, cât şi din reţelele comerciale (pieţe agroalimentare).

Au fost finalizate analizele de laborator pentru un număr de 307 probe, fără a se înregistra depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă, conform prevederilor reg. nr.396/2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare.

Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi direcţiile pentru agricultură judeţene verifică permanent toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din celelalte municipii din ţară, punând accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie şi a datei recoltării pentru toate produsele autohtone şi a ţării de origine pentru produsele provenite din import.

În pieţele agroalimentare din Bucureşti sunt prezenţi zilnic, în medie, peste 250 de producători beneficiari ai programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere şi solarii cu o producţie cantitativă şi calitativă ce asigură necesarul de consum intern de tomate de calitate.

Până la data de 24 iunie, în municipiul Bucureşti şi în toate judeţele din ţară, acţiunile MADR şi ale direcţiilor agricole judeţene au constat în verificarea a 490 de pieţe agroalimentare şi 160 depozite en-gros de legume şi fructe, pentru abaterile constatate fiind aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 86.400 lei şi un număr de 260 avertismente cu planuri de remediere, conform legii nr. 270/2017.

Principalele obiective de control ale inspectorilor MADR vizează:

  • asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat vizibil de minimum 40% din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special, sau producători agricoli organizaţi conform ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 44/2008;
  • depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau din comerţ intracomunitar;
  • etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau din spaţiul intracomunitar;
  • trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoţitoare (facturi fiscale) a ţării de origine, documente ce sunt emise de depozitari către comercianţii de legume şi fructe cu amănuntul.
Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *