Vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, pe locul al treilea în topul celor mai importante tranzacţii din România în 2018

Vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, pe locul al treilea în topul celor mai importante tranzacţii din România în 2018

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut cu aproape 49% în 2018 faţă de anul anterior, ajungând la 1,9 miliarde de euro, arată o analiză a Deloitte România realizată pe baza surselor publice şi a tranzacţiilor cu valoare comunicată.

Luând în calcul şi tranzacţiile a căror valoare nu a fost comunicată, piaţa totală a fuziunilor şi achiziţiilor din ţara noastră se situează între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro, potrivit estimărilor Deloitte, puţin sub nivelul anului precedent.

„Am asistat la o uşoară diminuare în 2018, după ce în 2017 a existat un context particular, cu o valoare record a tranzacţiilor între 100 şi 500 de milioane de euro. În pofida acestei evoluţii, piaţa rămâne la un nivel robust, specific unui an de creştere economică”, a declarat Ioana Filipescu, partener corporate finance al Deloitte România, citată de Mediafax.

Anul trecut au fost anunţate 14 tranzacţii cu o valoare comunicată sau estimată de cel puţin 100 de milioane de euro.

Pe locul al treilea în topul principalelor tranzacţii anunţate în 2018 se află vânzarea Agricost către grupul Al Dahra.

După cum probabil se ştie, aceasta este cea mai mare tranzacţie din agricultură în România. Valoare înţelegerii dintre cele două părţi este de 200 de milioane de euro.

În vara anului trecut, Al Dahra, un grup cu sediul la Abu Dhabi ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de Alteţa Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, a primit avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea Agricost, cea mai mare fermă de cereale din România după suprafaţa cultivată.

Activităţile companiei din Emiratele Arabe Unite sunt cultivarea cerealelor, producţia şi trading-ul acestora. Al Dahra are două divizii, de hrană pentru animale şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume. Al Dahra are afaceri anuale de peste un miliard de dolari.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *