USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să promulge Legea mirosurilor

USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să promulge Legea mirosurilor

Parlamentarii USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă să promulge Legea mirosurilor, adoptată de parlament.

Scrisoarea deschisă adresată preşedintelui este însoţită de peste 6.000 de semnături ale cetăţenilor, se precizează într-un comunicat al USR.

PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

Formaţiunea politică menţionată subliniază că Legea mirosurilor, pe care a iniţiat-o, are susţinerea mai multor parlamentari din diferite partide „ca răspuns la numeroase sesizări venite din partea cetăţenilor cu privire la disconfortul olfactiv generat de depozite de deşeuri, activităţi industriale sau ferme”.

Totodată, parlamentarii USR menţionează că sunt nefondate îngrijorările formulate în ultimele zile, în spaţiul public, de unele asociaţii care activează în domeniul agriculturii. USR explică faptul că primarul nu are atribuţii de inspecţie şi control asupra autorizaţiilor integrate de mediu, actele de reglementare din domeniul protecţiei mediului fiind emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului şi activitatea de inspecţie şi control este realizată de Garda Naţională de Mediu şi de comisariatele judeţene ale acesteia.

Însă USR arată că posibilitatea autorităţilor publice locale de a interzice în anumite zone din localităţi desfăşurarea unor activităţi care ar putea genera disconfort nu este o noutate adusă de Legea mirosurilor.

„În aplicarea OUG 195/2005 privind protecţia mediului, anumite autorităţi locale au luat deja astfel de măsuri. De exemplu, prin Hotărârea Consiliului Local 371/30.10.2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, Consiliul Local Timişoara a interzis creşterea animalelor şi a păsărilor de fermă în anumite zone din oraş. Toţi crescătorii de animale individuali şi fermele trebuie să se supună deja reglementărilor din domeniul protecţiei mediului, normelor de protecţie a sănătăţii umane, precum şi normelor sanitar-veterinare. Toate activităţile de creştere a animalelor sunt supuse normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, instituite prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014”, se mai precizează în scrisoare.

De asemenea, USR menţionează, referitor la obiecţia că nu ar exista aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive, că există astfel de aparatură, precum şi metode şi „cel puţin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică, şi anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND)”.

„De altfel, Legea mirosurilor prevede că prezenţa şi concentraţia mirosurilor în aerul înconjurător se evaluează în conformitate cu standardele în vigoare sau cu alte standarde internaţionale care garantează obţinerea de date de o calitate ştiinţifică echivalentă. În plus, metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabileşte prin hotărâre de guvern”, au mai adăugat semnatarii scrisorii.

„USR susţine agricultura durabilă, care se aliniază normelor europene şi naţionale în vigoare. Atât timp cât fermele respectă deja aceste norme şi deţin autorizaţii integrate de mediu, Legea mirosurilor nu le va îngreuna activitatea, aceasta fiind în armonie cu normele europene şi naţionale deja în vigoare”, mai susţin parlamentarii USR în scrisoarea adresată preşedintelui.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *