Reproşuri la adresa MADR | Comunicat de presă al unor producători agricoli. Este solicitată, printre altele, acordarea unui voucher în valoare de 3.000 de euro

Reproşuri la adresa MADR | Comunicat de presă al unor producători agricoli. Este solicitată, printre altele, acordarea unui voucher în valoare de 3.000 de euro

Am primit pe adresa redacţiei noastre un comunicat de presă al unor producători agricoli din România.

Mai exact, este vorba despre Federaţia Naţională a Lucrătorilor, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat, Organizaţia de Producători Tomate Com şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Democratice din Agricultură.

Redăm textul în integralitatea sa:

Ţinând cont de faptul că Ministerul Agriculturii în continuare încercă să implementeze măsuri care nu au finalitatea scontată pentru producătorii agricoli care în continuare nu au unde să își vândă produsele, cât și pentru faptul că prețul final al produselor agricole crește în permanență, diferența de preț rămânând în buzunarele intermediarilor, ținând cont și de vremea rece și ninsorile care au fost în ultimul timp, ninsori care au cauzat de asemenea pierderi legumicultorilor, nu a anunțat un sprijin imediat producătorilor agricoli (legumicultori, pomicultori, creșterea animalelor), trebuie și poate să acorde producătorilor agricoli un voucher în cuantum de 3.000 euro pentru fiecare producător agricol, respectiv pentru producătorii mici din sectorul legumicol, pomicol și de creștere a animalelor înscriși la APIA, indiferent de forma de organizare a acestora (persoană fizică, PFA, II, IF, SRL etc), precum și producătorilor agricoli care nu sunt înscriși la APIA dar fac parte dintr-o cooperativă sau grup de producători.

Aceasta este o măsură de natură să ajute producătorii agricoli mici, cu acest voucher pot achiziționa cele necesare continuării producției. Solicităm acordarea acestui voucher ținând cont că în videoconferința miniștrilor agriculturii din UE ministerul Agriculurii din România, conform documentului public de pe site-ul ministerului, nu a abordat sub nici o formă problema micilor fermieri din sectorul legume-fructe.

Este evident că ministrul nu a fost informat de problemele sectorului legumicol de către secretarul de stat care are atribuții în acest domeniu. Este surprinzător faptul că ministerul este mai preocupat de „acordarea de sprijin sub formă de sumă forfetară pentru fermierii cei mai afectați din punct de vedere economic (clasa de mijloc – IMM-uri)”, numai că producătorii agricoli din sectorul legume-fructe și creșterea animalelor nu pot fi încadrați în așa-zisa „clasă de mijloc”, fiind surprinzătoare preocuparea ministerului de finanțarea IMM-urilor, care oricum au fost ajutate în momentul de față prin măsurile luate de guvern.

Dacă secretarul de stat care are în atribuții sectorul legumicol nu știe sau nu cunoaște faptul că „propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la ajutoarele de stat pentru sectorul agricol reflectă valoarea acestei forme de sprijin în perioadele de criză. Prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autoritățile naționale vor dispune de o mai mare flexibilitate și vor putea reacționa mai rapid și mai eficace pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili.

În unele cazuri, cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor în mod individual va crește cu 66 %. Noile norme vor continua să însoțească normele obișnuite privind ajutoarele de stat notificate, pe care statele membre le pot aplica în continuare”, ori se vede faptul că nu există preocupare privind sectorul legume-fructe și ceea ce este mai grav nu am văzut preocupare în ceea ce privește asigurarea necesarului de legume proaspete populației.

Ceea ce este surprinzător este faptul că Ministrul Agriculturii a revenit asupra propriilor convingeri privitoare la Casa de Comerț Unirea, numind în cadrul Consiliului de Administrație doi reprezentanți și nu unul așa cum prevede statutul de înființare a Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, respectiv secretarii de stat Florin Emil Dumitru şi George Scarlat, potrivit unor surse deschise. Atragem atenția asupra propriului program de guvernare prin care guvernul s-a angajat „în contextul competiției internaționale acerbe pentru resurse, inclusiv pentru resurse alimentare, agricultura și industria asociată agriculturii trebuie să ne determine să acționăm decisiv pentru bunăstarea și securitatea alimentară a României”.

Ministerul Agriculturii trebuie ia măsuri urgente în ceea ce privește comercializarea legumelor și nu numai, ori nu poate fi măsură urgentă să numești oameni în Consiliul de Administrație a Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea și acest lucru se întâmplă tocmai atunci când producătorul agricol are nevoie de sprijin mai mult decât oricând. Oare responsabilii din minister și-au pus întrebarea de unde și cu ce prețuri o să își achiziționeze cetățenii români legumele și mielul depaște, se vede că nu, deoarece sunt blocați în tot felul de declarații, măsuri la nivel de promisiune, dar concret nimic.

Care este politica privind prețurile de comercializarea legumelor, pentru că în spațiul public nu s-a văzut nimic… Se vede faptul că ministerului îi convine să lase legumicultorii la mâna samsarilor și să nu își asume nimic. Dar poate ar fi mai bine ca populația să cunoască faptul că cei care sunt responsabili cu bunăstarea și securitatea alimentară a României nu sunt în stare să facă nimic, degeaba spunem noi producătorii că nu avem unde să ne vindem produsele, degeaba venim cu propuneri, pentru că nu se face nimic, deși sunt persoane în cadrul ministerului careau această responsabilitate.

Se pare că cei doi secretari de stat și-au pregătit un scaun călduț în consiliul de administrație al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, acolo unde spuneau că s-au sifonat cel puțin două milioane de euro.

Atragem atenția Ministerului Agriculturii că dacă nu intervine urgent în sprijinul producătorilor agricoli mici și medii de legume, fructe în contextul pandemiei, a stării de urgență generate de aceasta și a măsurilor dispuse de autorități, producătorii agricoli vor avea pierderi mari deoarece pe de o parte nu își mai pot desface produsele, pe de altă parte vremea din ultimul timp dar și faptul că nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla cu pandemia COVID-19.

Ori populația are nevoie de alimente, cu preponderență legume și fructe pentru imunitate, iar Ministerul Agriculturii are o dublă responsabilitate odată față de fermieri, față de populația din mediul rural darșifață de consumatori, iar măsurile trebuie luate atunci când se impun.Noi am propus ministerului o serie de măsuri urgente, care se vede faptul că nu s-au materializat, în acest context am creat și o platformă de vânzare on-line „Târgul Agro” pentru producătorii agricoli (legumicultori, pomicultori, crescători de animale etc), care doresc să își desfacă producția realizată într-un mod civilizat, dar și pentru micii antreprenori care au mici businessuri în domeniul agro-alimentar, catering, dar și primăriile pentru căminelede bătrâni, căminele de copii, spitale, etc deci și pentru statde unde își pot achiziționa legume, carne, brânză, etcproaspete la preț de producător.

Poate în acest context Ministerul Agriculturii să devină partener într-un astfel de proiect, are datoria morală pentru cetățeni de a asigura produse proaspete la preț de producător. Nu înțelegem de ce lucrurile se fac numai la nivel declarativ, când în contextul pandemiei actuale dar și crizeieconomice care se prefigurează la orizont Ministerul Agriculturii ar trebui să fie mai prezent ca nici odată cu măsuri directe pentru producători să fie direct interesat ca produsele proaspetesă ajungă pe masa cetățenilor. Să ia măsuri care ele însele generează venituri la bugetul de stat, menține locurile de muncă, atâtea câte mai sunt, dar menține și antreprenorii mici care cu greu și-au dezvoltat o afacere.

Semnatarii acestui comunicat sunt următorii: Federația Națională a Lucrătorilor – președinte Horațiu Raicu; Sindicatul Producătorilor Agricoli OLT – președinte Ion Păunel; Cooperativa Agricolă Legume De Glodeanu Sărat – președinte Breazu Claudiu; Organizația de producători Tomate Com – președintele Bujor Mircea; Federația Națională a Sindicatelor Democratice din Agricultură – președinte Tudor Dorobanțu.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *