Frica îngraşă! Sfatul unui nutriţionist

Frica îngraşă! Sfatul unui nutriţionist

Izolarea în casă, din cauza epidemiei de coronavirus, trage şi un alt semnal de alarmă: mai puţină mişcare, mai multe kilograme.

„Izolarea necesită un sacrificiu în plus: Mai puţină mâncare”, recomandă nutriţionista Clotilde Vázquez, care avertizează totodată că „frica îngraşă”, relatează EFE.

„Reducem activitatea fizică şi ‘atacăm’ mai des frigiderul”, a avertizat ea, precizând că anxietatea şi stresul faţă de o situaţie nemaiîntâlnită până acum duce la o altfel de reacţie a organismului uman.

„Să nu mire pe nimeni dacă avem senzaţia de foame mai frecvent. Frica determină înmagazinarea de grăsimi”, a spus Clotilde Vázquez, directoarea Serviciului de Endrocinologíe şi Nutriţie de la Fundaţia Jiménez Díaz din Madrid.

„Stresul emoţional, stare de îngrijorare generată inclusiv de frica de coronavirus, mobilizează un complex de hormoni şi neurotransmiţători care ne fac să depunem grăsimi pentru a a acumula energie”, a adăugat Clotilde Vázquez.

Este vorba despre un mecanism ancestral, cu o vechime de milioane de ani, care îl face pe om să se pregătească pentru vremuri cu mai puţină hrană şi care se activează în perioada actuală în faţa unei situaţii de rupere a rutinei şi care ne provoacă anxietate.

„O situaţie care ne face să mâncăm mai mult şi să alegem produse cu un conţinut caloric mai mare, precum ciocolata, pateurile, brânzeturile… Dar pe care trebuie să o combatem cu alimente care induc saţietate şi care conţin mai puţin calorii, precum fructele şi legumele, care au aport de vitamine, minerale şi apă”, a subliniat experta spaniolă.

Acest sfat ar trebui urmat mai ales de persoanele cu diabet, hipertensiune şi obezitate, care trebuie să fie foarte atente la dieta lor şi să nu renunţe la activitatea fizică, chiar dacă stau acasă.

„Dacă nu consumăm la fel de multă energie, nu ar trebui să consumăm aceleaşi calorii ca într-o zi normală de muncă. Trebuie reduse porţile”, a avertizat Clotilde Vázquez.

„Un adult care de abia face mişcare trebuie să consume, în funcţie de vârstă, între 1.300-1.700 calorii pe zi, comparativ cu 2.000 de calorii într-o zi normală de muncă”, a spus ea. Nutriţionista spaniolă recomandă oamenilor să se „împrietenească” în această perioadă cu cântarul, pentru a nu acumula kilograme suplimentare, pe care le vor da apoi jos foarte greu.

AGERPRES

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *