Avantajele creşterii bibilicilor

Avantajele creşterii bibilicilor

Bibilicile pot fi crescute fără probleme într-o gospodărie împreună cu alte păsări.

Se hrănesc cu seminţe şi insecte şi sunt monogame. Ouăle lor au coaja mai dură şi necesită un timp mai îndelungat de clocire – aproximativ patru săptămâni.

Aportul caloric al ouălor de bibilică este de patru ori mai mare decât cel al ouălor de găină, iar producţia anuală este estimată la 70-90 de bucăţi pe an.

Originare din Africa, bibilicile, cunoscute în ţara noastră şi sub alte denumiri (găină cu mărgăritare, găină de mare, pichere, pichie, pichiriţă, câţă, bibiţă, pică, tirchiţă), sunt exploatate şi pentru carnea lor, cu calităţi gustative deosebite, asemănându-se cu carnea de vânat (prepeliţă sau fazan).

Un alt avantaj al creşterii unor asemenea păsări îl reprezintă eficienţa în combaterea căpuşelor, păduchilor şi furnicilor.

De asemenea, ele sunt gălăgioase, anunţând prezenţa străinilor în gospodărie.

În schimb, puii între două şi patru luni sunt sensibili la enterohepatita parazitară, o boală specifică bibilicilor.

Ca mijloc de prevenţie este recomandat să se evite umezeala din aşternut şi terenurile umede, factori ce favorizează dezvoltarea agentului patogen.

Şi puii de bibilică au nevoie de atenţie, fiind important să fie ţinuţi într-un spaţiu încălzit şi să fie protejaţi împotriva vântului.

După ce depăşesc patru luni, bibilicile sunt foarte rezistente la boli.

Deşi preferă o hrană mai bogată în proteină, nu au cerinţe ridicate, putându-se adapta furajului întrebuinţat în mod obişnuit la celelalte păsări din gospodărie.

Este important de ştiut că bibilicile nu sunt foarte bine domesticite, iar dacă nu li scurtează aripile pot evada din gospodărie. Ele nu îşi dau seama când au ieşit din spaţiul destinat creşterii lor, simţindu-se bine şi pe gardul vecinilor ori în copaci.

Dacă puii de bibilică sunt crescuţi împreună cu cei de găină, sunt şanse mari să preia comportamentul „fraţilor vitregi”, adică să nu se îndepărteze de gospodărie.

Bibilicile sunt păsări dominante, foarte comunicative, nu scormonesc pământul şi sunt mai delicate cu plantele decât găinile.

Foto: super-hrana.ro

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *