Videoconferinţă la MADR: analiza subiectelor de pe agenda CSA

Videoconferinţă la MADR: analiza subiectelor de pe agenda CSA

Ministrul Petre Daea a convocat, ieri, cea de-a doua videoconferinţă cu preşedinţii şi vicepreşedinţii grupurilor de lucru de la Bruxelles, experţi din cadrul Unităţii pentru Pregătirea Consiliului Preşedinţiei UE, precum şi directori generali din structurile implicate în procesul de exercitare a Preşedinţiei Consiliului UE.

Obiectul videoconferinţei a fost analiza subiectelor de pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului Special pentru Agricultură (CSA), desfăşurată în aceeaşi zi la Bruxelles.

În cadrul acestei reuniuni, s-a agreat adoptarea în unanimitate a două dosare:

  1. Directiva privind combaterea practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente, care permite protecţia producătorilor agroalimentare împotriva practicilor comerciale neloiale;
  2. Regulamentul care modifică Reg. (UE) nr. 1305/ 2013 şi Reg. (UE) nr. 1307/ 2013 în ce priveşte anumite norme referitoare la plăţile directe şi la sprijinul pentru dezvoltare rurală în anii 2019 şi 2020.

Acest regulament permite statelor membre să transfere fonduri între ambii piloni şi în 2020 şi permite statelor membre să transfere producţia (financiară) estimată din degresivitate sau plafonarea plăţilor directe în 2020. De asemenea, Regulamentul prevede condiţii mai generoase de eliminare treptată a plăţilor efectuate către agricultorii din zonele cu constrângeri naturale (ANC). Totodată, este permisă utilizarea fondurilor de asistentă tehnică acordată la iniţiativa Comisiei Europene pentru întreaga PAC – nu se limitează la dezvoltarea rurală şi permite finanţarea elaborării Planurilor Strategice.

Reprezentantul Preşedinţiei României care prezidează CSA a semnat astfel scrisorile de înaintare către Preşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, care permite astfel adoptarea în prima lectură şi publicarea în Jurnalul Oficial al UE în primul semestru al acestui an.

De asemenea, în cadrul videoconferinţei, ministrul a fost informat despre agenda primelor două reuniuni prezidate de România la Bruxelles. A fost redactat un document de poziţie care urmează să fie pus în discuţie la şedinţa CSA din 21 ianuarie 2019, care pregăteşte Consiliul de miniştri AgriFISH din data de 28 ianuarie 2019.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *