Amenzi usturătoare pentru deţinătorii de terenuri cu ambrozie

Amenzi usturătoare pentru deţinătorii de terenuri cu ambrozie

Deţinătorii sau administratorii de terenuri pe ale căror suprafeţe au fost depistate focare de infestare cu această plantă sunt obligaţi să o elimine.

În caz contrar, aceştia riscă amenzi între 750 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice, anunţă Primăria Municipiului Bucureşti.

Ambrozia este considerată a fi o specie invazivă, extrem de nocivă prin efectul şi cantitatea de polen răspândită în atmosferă, motiv pentru care anul trecut a fost actualizată legislaţia în domeniu pentru combaterea ei şi s-a trecut la aplicarea acesteia şi în Bucureşti, prin adoptarea unei hotărâri a Consiliului General, transmite Primăria Municipiului Bucureşti.

Contravaloarea sancţiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucureşti.

Totodată, la nivelul primăriei capitalei, a fost constituită o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai PMB şi ai primăriilor de sector şi din cei ai altor şapte instituţii cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi mediului.

Sectoarele Municipiului Bucureşti au obligaţia de a identifica, în fiecare primăvară, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora şi de a transmite, până la data de 5 iunie a fiecărui an, notificări către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, cu privire la obligaţiile legale ce le revin şi sancţiunile aplicabile.

La rândul său, Primăria Capitalei a dispus ca Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) să ia toate masurile legale astfel încât să elimine ambrozia din parcurile şi spatiile verzi pe care le are în administrare.

Proprietarii şi administratorii terenurilor care au primit notificare, au obligaţia ca, până la data de 30 iunie a fiecărui an, să combată şi să distrugă ambrozia de pe terenurile lor, după care trebuie să informeze în scris autoritatea administraţiei publice locale pe raza căruia se află terenul infestat cu ambrozie.

Combaterea ambroziei se face prin aplicarea metodelor recomandate de către specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, respectiv cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenuri agricole, cu excepţia erbicidării – în zonele de interes public.

În celelalte zone se poate aplica şi erbicidarea, însă limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialiştilor din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti şi sub directa îndrumare şi controlul specialiştilor din cadrul unităţilor fitosanitare pentru protecţia plantelor, pe toată perioada de vegetaţie.

În perioada 1 iulie – 15 iulie, respectiv, în perioada 16 – 31 iulie, comisia mixtă constituită la nivelul capitalei va verifica terenurile şi va aplică sancţiuni proprietarilor sau administratorilor atunci când constată eventuale abateri de la prevederile legale.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *