AGROMETEO - 18-24 martie | Aprovizionarea cu apă a solului agricol va fi în limite satisfăcătoare până la optime în majoritatea regiunilor

AGROMETEO - 18-24 martie | Aprovizionarea cu apă a solului agricol va fi în limite satisfăcătoare până la optime în majoritatea regiunilor

Aprovizionarea cu apă a solului agricol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, pe suprafeţe extinse din Oltenia şi Banat, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul şi izolat nordul Munteniei, nord-vestul Moldovei, arată prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 18-24 martie.

Din punct de vedere meteorologic, specialiştii estimează pentru perioada următoare un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 0 şi 15 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de până la 6 grade, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Totodată, temperatura maximă a aerului se va situa între 6 şi 20 de grade Celsius, în aproape toată ţara, în timp ce minimele vor avea valori cuprinse între -6 şi 10 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, izolat fiind condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.

În acelaşi timp, pe parcursul săptămânii se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, pe întreg teritoriul agricol.

În ceea ce priveşte prognoza agrometeorologică, datele relevă faptul că rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0 – 100 cm, în cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi Munteniei, local în sudul, estul, izolat centrul şi nord-vestul Transilvaniei, sudul Olteniei şi nordul Banatului.

De asemenea, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Banat, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul şi izolat nordul Munteniei, nord-vestul Moldovei.

Potrivit sursei citate, în general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole în aproape toate regiunile agricole, ritmurile de vegetaţie fiind mai lente îndeosebi în nordul şi centrul ţării.

„Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie la speciile de toamnă semănate în perioada optimă, iar în cele înfiinţate tardiv, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă”, estimează specialiştii ANM.

Starea de vegetaţie a culturilor arată că, sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%), la nivelul întregii ţări, iar în funcţie de data semănatului, rapiţa îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar (7-15 frunze), pe întreg teritoriul agricol.

La speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) se vor înregistra, predominant, umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea, iar la cele seminţoase se va semnala repausul biologic.

Agrometeorologii menţionează că, în cazul viţei-de-vie, se va continua stadiul de repaus vegetativ, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de „plâns”, în majoritatea podgoriilor.

Per ansamblu, în condiţiile agrometeorologice estimate pentru următoarea săptămână, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie) se vor putea efectua în condiţii bune, se precizează în prognoza de specialitate.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *