Veste bună pentru fermieri! Comision redus

Veste bună pentru fermieri! Comision redus

Veste bună pentru 10.000 de societăţi din agricultură, zootehnie şi acvacultură!

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) va reduce valoarea comisionului unic de garantare de la 3,8% la 1,6%.

Începând cu prima zi a anului următor, FGCR va practica comisionul menţionat atât la soldurile garanţiilor aflate în portofoliu, cât şi la cele ce se vor acorda începând cu această dată.

Potrivit capital.ro, excepţie fac beneficiarii care au garanţii în sold la data de 31 decembrie a fiecărui an sau pentru care se solicită prelungirea garanţiei, a căror capacitate de plată depinde de existenţa unor condiţii favorabile durabile sau sunt în incapacitate de plată sau în pragul incapacităţii de plată. Pentru aceştia, nivelul comisionului va fi de 6,3%, inclusiv în cazul celor pentru care s-a descris procedura insolvenţei (în prezent există în sold doar două garanţii la care nivelul comisionului nu poate fi redus, începând cu anul 2019).

„Potrivit Programului de Guvernare una dintre priorităţi este acordarea de garanţii de stat în procent de 80% din valoarea creditului de reproducţie pentru realizarea producţiei agricole şi procesarea produselor agricole, pentru realizarea investiţiilor cu finanţare europeană, realizarea altor investiţii în ferme, precum şi pentru achiziţia de teren agricol. În vederea îndeplinirii acestor obiective, atât Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cât şi Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA, au depus eforturi considerabile pentru a identifica modalităţi care vizează facilitarea accesului la finanţare a producătorilor agricoli, realizând analize privind problemele din acest sector, mecanismele şi procedurile aferente garantării”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Printre efectele aşteptate în urma acordării de garanţii cu comision redus se regăsesc creşterea producţiei şi calităţii acesteia, sporirea volumului de marfă destinată pieţei interne şi externe, cu impact pozitiv asupra produsului intern brut, precum şi creşterea veniturilor la bugetul de stat, scrie capital.ro.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *